Sport

Accam den enda lysande stjärnan

Guns N' Roses i högtalarna är väl egentligen det enda som kan ge en koppling till de stora scenerna på Grimsta IP. Ett blekt, identitetslöst HIF bidrog inte heller till någon glamour.

När de allsvenska lagen promenerar in på Grimsta IP är det till tonerna av Guns N' Roses "Sweet Child o' Mine" från Appetite for Destruction. Någon aptit på tre poäng verkade dock inte gästerna från Helsingborg ha. När hungern saknades klev Pär Hansson fram och höll laget kvar i matchen under Brommapojkarnas inledande kanonad. Lagkapten Hansson plockade fram det räddningsregister som låg bakom storhetstiden 2010-2011. En era som numera känns så avlägsen att man tvingas dubbelkolla att den verkligen hänt.
På den tiden skaffade HIF ekonomiska muskler, publiken var på arenorna, ”Di röe” var en klubb det pratades positivt om, anfallsspelet var stundtals bländande, det fanns en Vi-känsla runt föreningen och Pär Hansson stod för formidabla räddningar.
Vissa saker går att känna igen. Mot BP gjorde Pär Hansson i alla fall formidabla räddningar. Resten känns som historia. Avlägsen hhistoria.
På Grimsta IP brukar det vara BP som håller i bollen. Måndagsmatchen var inget undantag. Efter en relativt pigg HIF-inledning, där Abbe Khalili serverade Arnor Smarason med endast hörna som utdelning, handlade det mesta om BP. Plantskolan gjorde mycket av sitt bollinnehav och HIF trycktes ner i knäet på Pär Hansson.
Gästerna reste sig en smula efterhand, men det var en utvisning som skulle komma som en skänk från ovan. Efter 42 minuters spel blev David Accam kapad strax utanför straffområdet och domare Strömbergsson valde det röda kortet och målchansutvisning. Därmed fick HIF en hel halvlek på sig att göra något vettigt av sin måndagskväll i Stockholm.
1 401 personer besökte kvällens match. BP brukar inte dra särskilt mycket folk, i synnerhet om de inte möter storlag. Vill inte folk se HIF på Olympia så kan de inte heller tvingas att se dem i västra Stockholm.
Roar Hansen var inte nöjd med sitt manskaps prestation i första halvlek och inte skulle han bli mycket gladare i den andra. HIF med en man mer på Grimstas konstgräs åstadkom egentligen inte ett jota. Lågt bolltempo och fantasin kvar i spelarbussen. Men HIF har en sak. I alla fall ett tag till. Man har David Accam. I ett lagspel är det inte särskilt hyggligt att ständigt prata om en spelare. men det är frågan om HIF haft en enskilt lika viktig spelare sedan Mike Obikus räddning av det allsvenska kontraktet 1994.
Efter att Cale Johansson, med en perfekt passning ska sägas, hittat ghananen var det "själv är bäste dräng" som gällde. Från sidlinjen ett par meter in på BP:s planhalva avancerade han och sköt till slut in matchens enda mål vid den gamle BoIS-keepern, Ivo Vazgec vänstra stolpe. Inte hans vackraste mål kanske, men troligen ett av de viktigare för en förening som desperat letar efter sin identitet.
För handen på hjärtat. Vad är Helsingborgs IF för tillfället? Elva i allsvenskan. Ett lag där en anfallare senast gjorde ett allsvenskt spelmål var mot Kalmar FF i oktober i fjol. Ett djupt sår mellan klubb, medlemmar och fans. Kommunikation utåt som för tankarna till Bergmans "Tystnaden". Nej, HIF har en del att jobba på och David Accams mål gav andrum i en vecka som slutar med en cupfinal och chans på Europa.
Var den resan ska sluta vet ingen. Vinner HIF cupen så hägrar Europa och en ny torktumlare med drömmar om miljoner. Går HIF till Europa lär det nog vara utan David Accam.
Om någon vill köpa i sommar, vill säga. Det ghananen visar upp i HIF för tillfället borgar för en försäljning och viktiga intäkter. Men det är köparens marknad och HIF sa inte kalkylera med försäljning. Den läxan har man förhoppningsvis lärt sig. hade man gjort läxan tidigare skulle truppen runt David Accam varit bredare.

Allsvenskan

BP–HIF 0–1
Gå till toppen