Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vad kan man ge en student 2014?

Ber man en student om önskelista kan man få svaret ”pengar”eller ”ni behöver inte köpa något”. Det kanske man inte behöver, men att komma utan gåva kan kännas konstigt och ett kuvert med sedlar bygger liksom på att man har pengar att ge.
En klassiker är att ge saker till framtida hem. Inte för att unga flyttar hemifrån i samband med studenten. Det finns ju inga bostäder... Men vi struntar i deprimerande fakta och konstaterar att köksgeråd och heminredning är bra att ha. Ännu bättre om de även är bra producerade. Man vill ju inte ge bort något som försämrar framtiden för jorden och därmed även för studenten. Eric Brandstedt är filosof vid Lunds Universitet. Han arbetar bland annat med miljöfilosofi.
Att hitta något fint kan vara svårt nog. Bör man även ta ansvar för världens bästa när man köper en studentpresent?
– Jag skulle inte säga att det finns en absolut plikt att köpa en moraliskt rättfärdigad studentpresent. Men det finns goda studier som visar att ett meningsfullt liv inte bara handlar om att tänka på sig själv utan också om att fundera på större frågor. Kanske är det bra för den nybakade studenten att bli påmind om att livet är mer än konsumtion och att njuta i stunden.
Hur kan en moraliskt försvarbar present se ut?
– Något som har liten eller ingen miljöpåverkan. Man kan köpa lokalt producerat eller från en second hand-butik. Ännu tydligare är att skänka pengar till ett ändamål som till och med förbättrar situationen i världen.
Är det försvarbart att ge något uppenbart miljömedvetetet till en student som struntar i miljöfrågor?
– Om du har argument för din position medan studenten bara struntar i moraliska övervägande och enbart vill ha den senaste platt-teven, då trampar du inte på någon annans moral. Det handlar istället om att visa att det är möjligt att tänka moraliskt kring frågor i vardagslivet. Sen kan det i praktiken vara tråkigt att bli associerad med att vara moralist, att skuldbelägga olika handlingar.
Ja, jag köpte en gång getter i Afrika i bröllopspresent. De blev som en kritik av brudparets önskelista med dyra inredningsprylar. Hur undviker man den effekten?
– Syftet med en moraliskt genomtänkt present kan vara att odla fram ett sätt att vara på som leder till fler etiska handlingar över tid. Om folk får dåligt samvete kan resultatet bli det motsatta. Det krävs nog att man presenterar presenten på ett sätt som inte bara är skuldbeläggande. Man kan skriva ett kort eller i ett tal säga något som sätter presenten i ett sammanhang.
Ser du något etiskt dilemma med att ge pengar?
– I vårt ekonomistiska samhälle finns en idé om att man kan köpa allt för pengar. Att ge pengar signalerar just det vilket inte är sant. Det finns mycket som inte kan köpas för pengar, som minnen och affektionsvärde. Poängen med en gåva är inte bara att personen ska få det bättre ställt ekonomiskt, utan att man vill ge något betydelsebärande, eller något som personen kan känna är meningsfullt.
Men hur vet man vad som är meningsfullt för någon man knappt känner, säg grannens barn?
– Det finns saker som är meningsfulla för alla. En donation till en bistånds- eller klimatorganisation kan vara ett exempel på det. Det finns organisationer som utvärderar effektiviteten av biståndsorganisationer. Man kan till exempel titta på .
Minns du vad du fick i studentpresent?
– En sak kollar jag på just nu på mitt skrivbord, en konstig glashund med en studentmössa på sig. Jag kommer från Småland och vi har många glasblåsare i släkten. Den fick jag. Resten har försvunnit. Det hade nog varit bättre om jag hade fått något mer bestående än vad jag fick utöver glashunden. Kanske jag i dag hade glatts mer åt en klimatförbättrande åtgärd som förbättrade världen.
Text: Charlotte Ågren
PRESENTER FÖR RÄTTVISA, VÄLSTÅND OCH KÄRLEK!
Vill du ge...
... RÄTTVISA
1. Världsbutiken i Helsingborg har Afroarts kuddar, importerade av rättviseorganisationer i utvecklingsländer i Afrika, Asien och Latinamerika. Pris: 265 - 320 kronor.
... HÄLSA
2. De lärda tvistar om hur väl superpulver funkar, men det är en present i tiden. Torkade bär, rötter eller alger sägs ha superkrafter. Ekobutiken Sju Bönor i Helsingborg har många varianter, som 300 gram rå hampa för 115 kronor.
... HÅLLBARHET
3. Att äta mer grönt är ju som vi alla vet bra inte bara för en själv utan även för jordens överlevnad. Bonniers vegetariska kokbok finns i Höganäs bokhandel för 389 kronor.
4. I Landskrona museums butik säljs vinkaraffer från Hauges glas i Småland som gör glasprodukter av återvunna vinflaskor och ketchupflaskor, pris: 295 kronor.
... LOKALPATRIOTISM
5. Studenter gillar öl. Då kan man behöva ölglas. Varför inte från Helsingborgs bryggeri. Kitchen House i Helsingborg säljer dem för 75 kr/styck.
6. Helsingborgaren Carolina Gynnings tavlor finns på schalar, kuddar och brickor. Ett set glasunderlägg kostar 350:- / 4st på Fab Form i Helsingborg.
... SKÖNHET
7. Apan från Kay Bojesen är en formgivningsklassiker som inte bara är pynt utan även en krok. Kostar 1 095:- på Fab Form i Helsingborg
8. Skinnvaruföretaget Palmgrens har gjort läderprodukter sedan 1896. Nivå125 i Båstad är en av få återförsäljare. Pennburk, 595 kronor.
... EKONOMI
9. En pocketbok med billig mat är bra om studenten har ont om pengar. Studentkokboken, hundra billiga recept finns för 69 kronor på Killbergs Akademibokhandeln i Helsingborg.
... KONST
10. Skånes auktionsverk i Landskrona har vårkvalitet 31 maj och 1 juni för den som vill slå till på ett konstverk till studentlyan. Visning från 24 maj.
... STATUS
11. Imponera i köket, kokbok för nybörjare är skriven för att ge unga människor självförtroende att laga god och bra mat. Pris: 279 kronor på Killbergs Akademibokhandeln, Helsingborg.
... KÄRLEK
12. Någon att krama är inte fel när man kastas ut från skolans trygga värld. Gosedjur är också snygga i soffan. Tropikariet i Helsingborg har jättemånga fina.
13. I Kärlekens konst av sociologen Erich Fromm kan man lära sig allt som behövs. Finns på , från 50 kronor.
Gå till toppen