Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Fler vapenbeslag på svensk mark

Allt fler skjutvapen tas i beslag i Sverige. Hittills i år har beslagen av både vapen och vapendelar mer än fördubblats.

Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT SCANPIX
Sedan regeringen gav tull och polis uppdraget att försöka minska införseln har sökandet efter illegala vapen ökat. Och beslagen har blivit fler — i år har det hittills gjorts 39 stycken vapenbeslag, vilket kan jämföras med 14 stycken samma period förra året. I slutet av april hade det gjorts 85 stycken beslag av vapendelar, jämfört med 34 vapendelar hela 2013.
Men antalet insmugglade vapen har inte ökat,enligt Lars Bäckström, Tullverkets gränsskyddschef i Malmö.
— Det är inte vår uppfattning att vapen strömmar in på samma sätt som narkotika, däremot har vi blivit bättre på att finna vapen, säger han.
I Tullverkets beslag märks främst vapendelar, till exempel pipor eller slutstycken.
— De skickar aldrig ett helt vapen, säger tullinspektör Harry Bergmark till SR:s Ekot.
Hälften av de vapen som beslagtogs fram till sista april har hittats i Skåne.
— Tullverket har gjort fantastiska resultat. Det handlar om tre saker: samverkan, offensiva förundersökningsledarskap och våra sökhundar, säger Elisabeth Novén, chef vid Tullkriminalens kompetenscenter i Malmö.
Förekomsten av vapen har blivit allt vanligare i kriminella miljöer, enligt tullen.
— Det är vanligt att man bär vapen. Vi kan göra en husrannsakan i ett hundärende och där finna skarpladdade vapen. Vår uppfattning är att det förekommer ganska brett, säger Elisabeth Novén.
Gå till toppen