Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Villaområde hårt slag mot hästverksamheter

270 villor eller fortsatt ridning, det är frågan på Heden i Hemmeslöv. Båstads ridklubb och flera hästverksamheter tycker att kommunen försitter sin chans att bevara något unikt om villorna blir verklighet.

Heden är ett stycke mark som ligger nordöst om Hemmeslöv, alldeles intill kommungränsen. I dag arrenderas drygt hälften av marken av Båstads ridklubb, som använder den till ridning.
Men så kommer det inte att vara länge till, för här har kommunen ritat in 270 villatomter som en naturlig förlängning av Hemmeslöv.
Det upprör ridklubben, som ser möjligheterna för att driva en bra verksamhet krympa.
– Det här är nästan det enda området vi har att rida på. Utan det blir vi en vanlig stadsridbana, säger Bibbi Buhre, ordförande i Båstads ridklubb.
Planen på att expandera villaområdet är inte direkt ny och ridklubben har fört diskussioner med kommunen om saken under flera år. Men hittills har det inte gett något resultat över huvud taget, menar Bibbi Buhre.
– De har planerat för cykelvägar, men ridstigar nämns inte ens.
Problemet är egentligen dubbelt. För dels kommer villaområdet att beröva ridklubben sin ridyta, dels kommer den planerade Inre Kustvägen – som ska löpa mellan Entré Båstad och Allarp – att skära av ridklubbens ridvägar ner mot havet.
– Vi har pratat om att ha en säker korsning, men de har inte lyssnat. Sista budet var att det blir för dyrt.
Men det är inte bara ridklubben som är engagerad i frågan. I närheten av Heden bor sammanlagt omkring 70 hästar. Det finns flera verksamheter som innefattar hästar och vars existens bygger på att det finns goda ridmöjligheter i närheten.
Rolf Johansson driver den som ligger närmast Heden. Han har åtta hästar i sitt inackorderingsstall.
– De som har hästar hos mig vill ut och rida här i närheten. Min far började med tre hästar och sedan har jag utökat verksamheten sedan 80-talet. Jag vet inte hur det ska gå om den här planen blir av, säger han.
Sabine Olsson är en annan. Hon har 15 hästar i sitt inackorderingsstall.
– Hästnäringen tar en allt större plats i jordbruket och är viktig för sysselsättningen. Var ska hästnäringen vara om inte här? undrar hon.
Varken de eller Båstads ridklubb säger sig vara ute efter bråk. I stället vill de hitta lösningar. Men när förslaget till detaljplan inte innehåller ett enda ord om dem eller deras behov börjar de bli otåliga.
Bibbi Buhre tycker att 270 villatomter låter mycket för en kommun som saknar inflyttning. Hon tycker att kommunen hade kunnat börja med ett mindre område, vilket hade gjort det möjligt att fortsätta rida i området i många år framöver.
Sabine Olsson tycker att kommunen borde se de befintliga hästverksamheterna som tillgångar i expansionsplanerna.
– Man borde ta fasta på att det är ett hästområde. Då kan man skapa en hästby, ordna en kollektiv ridanläggning och anlägga ridslingor. Båstads signum är att det finns lite av varje, både hav, uteliv, kultur och sport. Här kommer man att ta bort en bit av den mångfalden, säger hon.
Torsdag är sista dag att lämna synpunkter på detaljplanen för Heden.
Gå till toppen