Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Wasa räddas av entusiaster

Wasa är i trygga händer. Efter många år av osäkerhet ska hon renoveras till toppskick. På onsdagen lyftes den 109 år gamla och unika fiskebåten ombord på en trailer.

Länge var det osäkert vad som skulle hända med fiskebåten Wasa som har legat i Torekovs hamn. Senaste budet var att hon skulle hamna i smådelar på Svenstads återvinningsstation.
Men nu har framtidsutsikterna för den 109 år gamla båten ljusnat betydligt. På onsdagsmorgonen hämtades hon av två bröder som ska renovera henne på sitt båtbyggeri i Nyhamnsläge.
– Enligt skeppslistan är det Sveriges äldsta seglande fiskebåt, byggd på Råå 1905. Den är helt unik, det finns inga gamla kvar av den här typen, säger Mathias Ravanis, den ene brodern som driver Nyhamns såg & båtbyggeri.
Turerna kring den luggslitna Wasa har varit många de senaste åren. Efter att ha sjunkit flera gånger sa kommunen upp båtplatsen 2006. En juridisk strid om sjödugligheten följde och slutade med att kommunen fick rätt. Men sedan tog TBSS över hamnen och båten blev liggande och hann sjunka ytterligare en gång.
Senaste gången den råkade illa ut var i stormen Sven då den stod på land. Hamnen översvämmade och bockarna flöt iväg så att den välte.
– Det var dödsstöten för henne, säger Mathias Ravanis om den nu ganska tilltygade båten.
Wasa kom till Torekov 1947, då Karl Johan Kjellberg köpte båten från den ende av tre bröder som överlevde en storm utanför Kullen 1941. När han dog övertog hans son, Harald Kjellberg, båten. Det är han som nu skänker den till Nyhamns såg & båtbyggeri.
Hon byggdes för att segla till Anholt och hade en inbyggd sump där fångsten kunde hållas levande, en uppfinning som Rååborna var först med.
– Den är en del av vår kulturhistoria eftersom det är den enda som finns kvar. Det är ett minne från när Råå var Sveriges största fiskeläge kring förra sekelskiftet, säger Mathias Ravanis.
Han har svårt att uppskatta hur lång tid renoveringen kommer att ta, men det handlar om år. Först ska bröderna ge sig ut i skogen för att hitta lämpligt virke som sedan ska ligga på tork. Under tiden ska de vrida rätt det något sneda skrovet och göra den av flytkraft kattryggade kölen rak.
Mathias Ravanis och hans bror Martin Ravanis har renoverat båtar sedan 1988 och sedan 1995 försörjer de sig på saken. Sammanlagt har de renoverat ett 50-tal och byggt en handfull nya. Tack vare sitt stora intresse har de lyckats leta upp flera av Skånes äldsta båtar och räddat dem åt eftervärlden.
Förutom en kulturhistorisk gärning har de en personlig koppling till båten som gör arbetet extra viktigt för dem.
– Vår mamma kommer från Rammsjö och vår morbror har haft torghandel i Torekov sedan 1928. Vi har varit här på somrarna och åkt till Väderön med Wasa flera gånger. Det är fantastiskt att den har funnits kvar så länge. Det är tack vara Harald Kjellberg som alltid har rett ut det och fått upp den igen. Hasse Fagerberg har hjälpt oss mycket också, säger Mathias Ravanis.
Gå till toppen