Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brukets historia spelas upp igen

När strålkastarna tänds inne på Sågen vrids klockan tillbaka flera hundra år. Klippans pappersbruk står inför en industriell omvandling, antingen köper brukspatron Sven Magnus Sunnerdahl en modern pappersmaskin eller så går bruket under.
Den här och nästa vecka spelas en komprimerad version av musikalen Bruksspelet för Klippans skolelever. Totalt 17 skolföreställningar blir det som spelas i både Klippan, Ljungbyhed och Östra Ljungby. Tanken var att spela utomhus på hembygdsgårdarna, men den här veckan har vädret varit för ostadigt.
På scenen i går spelade en blandning av lokala amatörer tillsammans med professionella musikalartister. I spelet fördjupas konflikten mellan att bejaka det nya och stå fast vid gamla hantverkskunskaper. Hur det går står skrivet i historien, men för sjundeklassaren Victor Gustafsson och hans skolkompisar från Peter Sven skolan i Klippan gav musikalen nya insikter.
– Man förstår att det var tufft då på 1800-talet, säger han.
På scenen i går stod två av deras klasskamrater Nicole Persson och Johanna Wiklander som ingår i en av de två grupper barn som turas om att göra skolföreställningarna. Det är andra året de är med.
– Man lever sig verkligen in i historien och karaktärerna, säger Johanna Wiklander.
Fotnot: Sommarens fullversioner av föreställningen spelas mellan 3 och 21 juli utomhus i miljö på Klippans pappersbruk.
Gå till toppen