Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bygdegården går in i ny era

I dag är det öppet hus på Bygdegården i Förslöv. Lokalerna är i stort sett färdigrenoverade och banden står redan på kö till studion i källaren. Nu efterlyser bygdegårdsföreningen idéer om hur byggnaden ska användas.

Det pratas om Förslöv i landets bygdegårdsföreningar. För på bygdegården här händer något som andra hoppas hitta inspiration i.
Den mest påtagliga förändringen i nuläget är den fysiska – nylagt tak, målade fasader, uppfräschad entré och en stor balkong på baksidan – men det är bara början.
En antydan om vad som är på väg att hända finns i källaren – där den gamla mynttvätten blivit ersatt av en toppmodern inspelningsstudio med flera replokaler – och i stora salen där scenen fått nytt ljud och ljus.
Förslövs bygdegård är nämligen på god väg att bli ett kulturhus med musik, dans och teater i fokus.
Sven-Olof Bengtsson är projektansvarig för det som egentligen har pågått i fyra år.
– Det började 2010 med att bygdegårdarna ville rusta upp. I Förslöv hade man klart för sig att man ville skapa ett kulturhus. 2012 fick bygdegården pengar och till det har vi lagt eget ideellt arbete motsvarande minst 500 000 kronor, säger han.
I dag mellan klockan 10 och 13 kan den som är nyfiken kika in och äta rulltårta. Och den som vill medverka till att den gamla bygdegården får nytt liv kan passa på att göra de redan 113 medlemmarna sällskap.
Den officiella invigningen kommer att hållas i oktober, men redan nu står band i kö till studion, där Anna Lingmark är ansvarig.
– Min uppgift är att fylla huset med liv. Tidigare har det inte funnits någon möjlighet för band att repa i Förslöv, så det har inte funnits några band. Här behöver man inte ha erfarenhet för att spela, jag spelar själv i band och hjälper gärna till, säger hon.
Det finns ett antal målsättningar för kulturhusprojektet. Ett av dem är att minst 10 band ska ha sin hemvist i byggnaden om tre år. Andra är att huset ska fylla en funktion för både funktionsnedsatta och personer som nyligen flyttat till Sverige.
– Vi måste lära oss att mötas över gränserna. Det kan man göra på en massa sätt. Musik och dans är några, säger Anna Lingmark.
Pengarna till projektet kommer från Boverket, kommunen och Allmänna arvsfonden. Finansieringen sträcker sig ytterligare tre år genom 2,5 miljoner kronor från arvsfonden. I projektet ingår samarbete med bland annat Vuxenskolan.
Förutom de redan genomförda renoveringarna har en privatperson lovat att skänka en ommålning av stora salen.
Bygdegårdsföreningen hoppas att Förslövsborna kommer på besök och blir medlemmar. Och ger förslag på vad huset kan användas till förutom musik, dans och teater. På så sätt kan det som en gång varit samlingspunkt i byn – med bland annat badhus, tvättstuga och biograf – åter bli något trevligt för alla.
Fotnot: Den som är intresserad av att använda replokal eller studio kan kontakta Anna Lingmark på 070-280 56 02 eller kulturhuset@bygdegardeniforslov.se.
Gå till toppen