Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Swingersprofilen: "Folk har träffats för utlevnad sedan 20-talet"

Jonas Bengtsson är före detta ordförande för RFSU i Malmö och har grundat Lustkammaren – ett nätverk för swingers. Det vill säga personer som träffas för att ha sex, ibland genom partnerbyte. I nätverket ingår både singlar och par.
Han tycker att strandsexet på många sätt kan ses som en del av swingerskulturen.
– Vissa söker sig aktivt till exempelvis Mellbystrand, som är den viktigaste mötesplatsen för sådana här aktiviteter. Många förlägger sina semestrar dit för att få både sol, bad och utlevnad. En stor del av Mellbystrands ekonomi bygger på den turismen även om ingen vill erkänna det. Men även människor utanför swingersfären söker sig till de här stränderna för att ha sex på kvällen när barnfamiljerna har gått hem.
Är det ett nytt fenomen?
– Nej, det finns uppgifter om att folk har träffats för utlevnad på Mellbystrand sedan 20-talet. På senare år har det växt, mycket tack vare internet som gör att det är lättare att få kontakt. Men tittar man på annonser i tryckpressen längre tillbaka förstår man att fenomenet alltid har funnits.
I en intervju i HD för några år sedan berättade en närboende kvinna att en man gått rakt fram till henne vid Knähaken och frågat om hon ville ha oralsex. Kan du förstå att folk tar anstöt?
– Absolut. Men det är en sak om man klär av sig och gör propellern mitt på Gröningen. Om man däremot har försökt gå undan till en avskild plats så tycker jag faktiskt inte att det är något problem, säger Jonas Bengtsson och förklarar att mötesplatserna tenderar att ligga avskilt:
– De ligger längst bort på stranden, dit barnfamiljerna inte går. Allra längst bort brukar mötesplatsen för män som vill ha sex med män finnas.
Han fortsätter:
– Vi är världsmästare på att bli kränkta i det här landet. I fallet med kvinnan var det givetvis oerhört plumpt att fråga så. Det ska man inte göra med någon som man inte har haft kontakt med innan. Men ska man hårddra det fick hon ett erbjudande som hon kunde säga nej till. Ur det perspektivet tycker jag inte att det var så fruktansvärt hemskt.
Gå till toppen