Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborgs-öl på export till Norge

Snart kommer invånarna i Norge att kunna läppja på öl från Helsingborgs bryggeri. Den norska motsvarigheten till Systembolaget har beslutat att ta in ölsorten Helsingborgs kaffestout i sitt sortiment.

I dag har Helsingborgs bryggeri leveranser till bland annat Scandlines-färjorna på HH-leden samt till en topprestaurang i de italienska alperna.Bild: Sonny Thoresen Sonny Thoresen HD/NST Sonny Thoresen
Det var under ett blindtest av en mängd olika ölsorter som Norges Vinmonopol utsåg Helsingborgs bryggeris kaffestout till testvinnare. Förutom äran innebär vinsten att ölen snart ska lanseras på bred front i det norska Vinmonopolets samtliga butiker.
– Det är väldigt svårt att komma in på en monopolmarknad men vårt öl går tydligen hem i Norge. Det är i grunden en väldigt god öl, blandat med det lokala kaffet Mollbergs blandning som är en av de godaste kaffesorterna i Sverige, säger Hans Nelson som tillsammans med Rasmus Varfeldt är huvudägare i Helsingborgs bryggeri.
– De har blivit frälsta i alla våra ölsorter och det är fantastiskt roligt att vi rankas så högt.
Om allt går vägen kommer det Helsingborgsproducerade ölet att finnas på butikshyllorna i Norge från och med september i år.
– Vi vill inte ropa hej förrän vi är helt framme. Nu handlar det om att lösa en del frågor kring import och export, men det ska nog funka, säger Hans Nelson.
Det är också för tidigt att sia om vad bryggeriets nya marknad kan komma att innebära rent försäljningsmässigt.
– Det vågar vi inte spekulera i. Nu ska vi i alla fall först hantera en lagd förorder på cirka 5 000 flaskor, säger Hans Nelson.
Skulle ni klara av att möta en kraftigt ökad efterfrågan på Helsingborgsöl?
– Ja, det fixar vi. Det handlar om planering, redan i dag brygger vi så det står härliga till och vi har kapacitet för mer.
I dag har Helsingborgs bryggeri leveranser till bland annat Scandlines-färjorna på HH-leden samt till en topprestaurang i de italienska alperna. Men den exporten är förhållandevis blygsam mot vad öppningen i Norge kan leda till.
– Vi har även fått förfrågningar från flera andra länder. Men vårt huvudsyfte är försäljning i nordvästra Skåne där vi har vår förankring, säger Hans Nelson.
Det statligt ägda Vinmonopolet i Norge har ensamrätt på drycker med en högre alkoholhalt än 4,7 volymprocent. Alkoholsvagare öl får dock säljas i livsmedelsbutiker på vissa tider. Helsingborgs kaffestout har en alkoholhalt på 8,4 volymprocent.
Gå till toppen