Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Far åtalas för mord på son

I ett par dagar planerade Landskronapappan att ta livet av sig och sin 18-årige son. Sedan ströp han sonen med händerna och lämnade kroppen i sin bil vid Glumslövs backar där pojken hittades av sin farmor och farfar.

Drygt fem månader efter att familjetragedin uppdagades en onsdagskväll i december, åtalas nu pappan för mord. Han erkände på ett tidigt stadium att han tagit livet av sin son men anser att det finns förmildrande omständigheter och att brottet därför ska rubriceras som dråp.
– I hans värld är det frågan om ett barmhärtighetsdåd, säger kammaråklagare Mathias Larsson.
De förmildrande omständigheterna består enligt pappan i att sonen drabbades av svår sorg när hans mamma hastigt avled sex veckor tidigare. Pappan oroades även över pojkens svårigheter i skolan och när mannen dessutom själv drabbades av personliga problem – han blev uppsagd av sin egen pappa från familjeföretaget där han jobbat i 20 år – fattade han beslutet att begå ett så kallat utvidgat självmord.
Någon dag innan mordet placerade han en kniv i sin bil i syfte att ta sitt liv. Med sonen i bilen körde han först från Landskrona till Lund och sedan till Barsebäckstrand camping. I polisförhör har mannen berättat i detalj hur han gick till väga när han ströp pojken med sina händer.
Sedan körde pappan till rastplatsen vid Hilelshögs dalar där bilen med den döde pojken i hittades av 18-åringens farmor och farfar som kände igen det parkerade fordonet när de körde längs Glumslövsvägen.
Ett stort sökpådrag drogs igång och senare samma kväll hittades pappan medtagen vid havet i Glumslöv där han försökt ta sitt liv. I ena jackfickan hade han kniven som han tidigare lagt i bilen.
Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning och anses lida av en allvarlig psykisk störning. Därmed talar allt för att han kommer att dömas till sluten psykiatrisk vård på obestämd tid med särskilt utskrivningsprövning.
Rättegången äger rum i Lunds tingsrätt den 2, 3 och 4 juni.
Gå till toppen