Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oas med många rum

Mårten Hoveborn och Jörgen Pålsson i Rögle är några av årets debutanter i den Stora Trädgårdsrundan. Vi har tittat in i deras prunkande grönska med många rum och porlande dammar.

Mårten Hoveborn och Jörgen Pålsson flyttade till Rögle för nio år sedan. De längtade till landet, men tyckte att huspriserna runt Helsingborg var för höga.
– Vi tyckte direkt om det här huset och såg att det fanns stora möjligheter. Och sedan ligger det i så fina omgivningar.
De berättar att tomten närmast liknade en sopptipp då de tog över. Alla rabatter var helt igenväxta. Men de började rota och försökte rädda det som gick. Bärbuskarna, pioner, fruktträden och syrenerna var det som man lyckades bevara. Mårten och Jörgen hade ingen bestämd plan då de satte igång sin trädgårdsrenovering. Både Mårten Hoveborn och Jörgen Pålsson är uppväxta på lantgård, men de har inga särskilda kunskaper om trädgårdsplanering.
– Mitt intresse kommer från min mormor. När jag var liten beundrade jag hennes trädgård i Glimminge, berättar Mårten Hoveborn
Jörgen Pålsson som är uppväxt utanför Hässleholm har genom sitt yrke som florist en liten ingång till trädgårdsodling.
– Visserligen har trädgård inte så mycket med floristyrket att göra, men det går mycket in i vart annat, säger han.
Mårten Hoveborn och Jörgen Pålsson är med i Trädgårdsrundan för första gången. I flera år har de funderat på saken, men inte känt sig mogna förrän nu. De ville att trädgården först skulle vara ordentligt uppväxt. Nu tycker de att den tål att visas för en "publik".
Och det är en variationsrik oas med många rum som besökaren bjuds på.
– Tomten är på drygt niohundra kvadratmeter, men den känns större, säger Jörgen Pålsson när han och Mårten Hoveborn visar runt i den välplanerade trädgården. De har placerat ut många olika små och stora rum som alla har sin speciella tid beroende på årstid och solens läge.
– Det är en lugn och skön oas. Det tar på ens krafter att jobba med människor hela dagen, säger Mårten Hoveborn som är gruppchef för undersköterskor på ett vårdboende.
Hur många hundra växter och perenner som ryms i den mångfacetterade grönskan vet de inte.
– Vi har tyvärr inte tagit bilder eller gjort ritningar då vi började jobba med den, vilket är lite synd, säger Mårten Hoveborn.
Trädgården ser väldigt klar ut, men ni har väl nya projekt på gång?
– Det blir ett växthus på en plats där det stod ett garage. Vi kommer att bygga i gammeldags stil med gamla tegelstenar på golvet och i muren, men det bygget kör vi inte igång med förrän nästa år.
LÄS MER:
I en ganska vanlig trädgård i ett vanligt bostadsområde har Camilla Sandén format en frodig trädgård med mycket blommor och ätbar fägring. I år visar hon sin täppa under Trädgårdsrundan:
Rätt växt på rätt plats är hemligheten bakom frodig trädgård

Trädgårdsrundan

Först ut av årets rundor är Stora Trädgårdsrundan den 6–8 juni. Sedan följer Venrundan och Höstrundan i september och Månskensrundan i oktober.
Gå till toppen