Höganäs

Opublicerade foton blir konstverk

En nyhetsfotograf med blick för det konstnärliga och en erfaren keramiker ställer i dag ut på Höganäs museum och konsthall.

Moa Karlberg är en prisbelönt frilansfotograf som varit ute på flera reportageresor och publicerat sina foton i flera av landets största tidningar. Nu ställer hon ut på Höganäs museum.
– Det är mest lösryckta bilder utan något journalistiskt tema. Många är tagna i samband med resereportage och är sådana som tidningarna valt att inte publicera, säger Moa Karlberg.
Hon har sin bas i Stockholm och blev inbjuden att ställa ut i Höganäs genom Mats Rydstern i museets styrelse, som känt henne i många år.
– Jag tycker att hon är en jättebra fotograf. Hon har vunnit flera priser, bland annat årets bild. Fotografi är numera en konstart likvärdig andra, som oljemålningar, säger han.
Moa Karlberg har haft utställningar tidigare men nu är det fyra år sedan sist. Livet som frilans innebär att egna projekt ofta får stå till sidan.
– Jag vill gärna blanda så att jag både gör projekt och snabba nyhetsjobb. Jag håller på med ett eget projekt nu men det är svårt att få tid till. Jag måste tacka ja till betaluppdrag när de kommer.
Det är en stor blandning bland de foton hon ställer ut i galleriet. En munk i Burma finns intill personer från en dansfestival utanför Norrtälje.
– Det är kul att ta ut bilder ur ett sammanhang och se dem mer konstnärligt, säger Moa Karlberg.
Inne i konsthallen håller välbekante Kvidingekeramikern Tomas Anagrius till. Det är tredje gången han ställer ut på Höganäs museum.
– Det är kul. Här finns en kunnig och intresserad publik. De som kommer och tittar tycker om keramik.
Alla hans verk är i stengods. På senare tid har han lagt en del tid på att skapa större fat med abstrakt måleri.
– Jag målar med glasyrerna. Det är väldigt spännande och utmanande. Man kan aldrig styra det helt och ofta vet man inte hur det blir förrän man plockar ut det ur ugnen. Glasyrerna påverkar varandra.
Hans serie "Kanndans" med stora tekannor finns också med i utställningen.
– Namnet ska markera att det inte är vanliga bruksföremål utan snarare porträtt av en tekanna. Visst går det att använda dem. Jag har provat, men det är inget att rekommendera, säger Tomas Anagrius.
I dag klockan 14 invigs utställningen med vernissage, och pågår sedan till den 6 juli.
Gå till toppen