Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

På rull för rekord

Under våren har både nybörjare och rutinerade samlats för träningspass i rullstol runt Hembygdsparken. Kanske är det därför som rekordmånga rullstolar står på Änglamilens startlinje på lördag.

Det intensiva regnet dröjer sig kvar över bilparkeringen vid Hembygdsparken som fortfarande är folktom. Fast samtidigt som Pelle Sköldbäck och Andreas Söderkvist från Alla kan-projektet tar fram rullstolar övergår hällregnet till enstaka droppar och träningssugna motionärer anländer.
– Vi brukar köra de första kilometrarna av Änglamilen, eftersom de kan vara svårast. Det är bra om folk vänjer sig, säger Pelle Sköldbäck som kört loppet 15 gånger och som bäst på runt en timme.
Från att ha varit tämligen ensam på startlinjen får han numera sällskap av många motionärer i rullstol, både de med funktionsnedsättningar och friska som vill prova på.
I år har 56 stycken anmält sig, varav 32 till milen vilket är rekord.
– Vi har ett läger ute på Sommarsol samtidigt, totalt blir det 89 som tävlar för Alla kan. Det är viktigt att bevisa att det går att klara utmaningar på nära håll. Det behöver inte vara Paralympics, säger Pelle Sköldbäck.
Rögleprofilen Mathias Tjärnqvist är en av de som antagit Pelle Sköldbäcks utmaning och ska köra Änglamilen i rullstol. Den här kvällen är första gången han sätter sig i en rullstol.
– Var är bromsen, undrar Mathias.
En rutinerad åkare bistår Mathias med handskar, vilket är nödvändigt. Efter ett par 100 meter vänder han hem.
– Det var svårare än jag trodde att hålla en rak linje. Jag ska träna mer, säger Mathias Tjärnqvist.
Rolle Karlsson är en rutinerad Änglamilslöpare som i fjol körde loppet i rullstol för första gången.
– Efter i fjol har jag en helt annan förståelse för hur rullstolsburna har det, hur tungt det är i grus. Det svåra är att placera rullstolen rätt, det lutar hela tiden och du får kämpa för att köra rakt. Det var den tuffaste Änglamil jag gjort, säger Rolle Karlsson som kör i rullstol även i år.
Gå till toppen