Nöje

Stor punkgala på Salongen

Några gamla band, några nya. Den stora punkgalan på Salongen i Helsingborg den 29 maj är ett bevis för att punken lever och mår bra.

Legendariska Asta Kask är huvudnumret på galan. Och det är faktiskt 30 år sedan bandet senast spelade på Folkets Hus i Helsingborg.
Ett annat av banden på galan är The Negatives från Landskrona. De har egna minnen från samma scen.
Sångaren Jyrki Siikaluoma, som på 80-talet var med i Helsingborgspunkarna Existenz, gjorde ett gig tillsammans med Asta Kask.
– Fast jag är inte säker längre på om det var 1984 eller 1985, säger Jyrki Siikaluoma.
Även gitarristen i The Negatives, Michael Svegbrandt, har spelat på scenen i Folkets Hus på 80-talet. Dock inte samtidigt med Asta Kask.
– Men vi känner ju killarna i bandet. Vi var förband till dem på The Tivoli 2007. De var alltid väldigt seriösa. Jag minns när jag hörde dem första gången i radioprogrammet "Ny våg" som leddes av Jonas Almqvist, säger Michael Svegbrandt.
The Negatives startade 1999 och hade en period på 2000-talet då det rullade på bra med tyskt skivbolag och tre album.
– Sen har vi haft våra pauser. Vi har faktiskt inte spelat på två år, vår trummis Harri (Harju) har jobbat i Finland. Så konserten på torsdag är som "back from the dead" för oss. Ha ha ha...
Kärleken till musiken lever starkt för både Jyrki och Michael.
– Komma ut och spela är skoj. Stå och harva i replokalen är aldrig lika kul.
De har förstås gott om fina minnen från åren på 80-talet.
– Det jag minns bäst från tiden med Existenz var när vi var över och spelade i England. Det var Charlie Harper från UK Subs som ordnade spelningen i London. Han bjöd hem oss på middag också och det var ju stort, säger Jyrki Siikaluoma.
Både Jyrki och Michael tycker det är kul att punken ständigt får nya generationer som med glöd spelar energisk, snabb och hård musik med samhällskritiska texter.
– Det finns en stor alternativ scen. Mycket får banden fixa själva. Fast så var det ju förr också, säger Michael Svegbrandt.
– Punken kommer alltid att finnas där.

Punkgalan

VAD: Punklegenderna Asta Kask är tillbaka på Folkets Hus efter 30 år. Dessutom spelar Stilett, The Negatives, Slöa Knivar och Knægt.
VAR: Salongen (Folkets Hus), Södergatan 65, Helsingborg.
NÄR: Torsdag 29 maj klockan 19–23.
Gå till toppen