Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Festtält i hamnen oroar krögare

I sommar blir det mat och musik i ett tält på Stejleplatsen i Båstads hamn. Men alla är inte glada över det. Bygglovet har överklagats av två krögare och en båtägare.

På den plats där padelbanan tidigare låg blir det festtält i sommar.Bild: Patrik Pettersson
Debatten om padelbanan på Stejleplatsen var både lång och hård. Den slutade med att politikerna sa nej till padelbana och slog fast att platsen ska användas för hamnrelaterad verksamhet.
Nu verkar det som om samma gräsplätt åter orsakar debatt. Den här gången handlar det om ett tält som kommunen beviljat bygglov för mellan den 1 juli och den 10 augusti.
Tältet kommer att rymma uppemot 280 sittande gäster, som ska förses med både mat och musik. Hasse Andersson och Danne Stråhed kommer att uppträda, liksom dansband och coverband.
Bakom satsningen finns ett nybildat bolag vid namn Fest i hamnen i Båstad AB. Bolaget ägs av Anders Eneberg, en av männen bakom Slagthuset i Malmö, och Skummeslövsbon Stefan Wendt.
– Jag äger flera bolag och jag brukar alltid bjuda upp ett antal kunder till Båstad. För några år sedan bjöd vi hit 100 olika kunder från Norden till ett tält som vi hade på exakt den här platsen. Vi bjöd på lunch och middag och Danne Stråhed uppträdde. När vi gjorde det stod 250 personer utanför och ville komma in, säger Stefan Wendt.
Sedan dess har planerna på ett evenemang för allmänheten växt och nu blir de verklighet.
Men som sagt, alla är inte lika glada.
Två av krögarna i hamnområdet har överklagat bygglovsbeslutet. De hänvisar till befarade störningsproblem och ordningsproblem, men också till överetablering.
En tredje överklagan kommer från en båtägare som anser att tältet kommer att störa båtlivet.
Ulf Nilsson, hamnkapten, menar att det handlar om rädsla hos krögarna för att förlora intäkter. Han tror däremot att mängden och mångfalden restauranger snarare stärker hela hamnområdet som besöksmål.
– Vi ska inte konkurrera med de lokala krögarna eller andra verksamheter, det är inte därför vi hyr ut mark till tältet. Vi konkurrerar med andra hamnar och då tror vi att det här ska berika hamnen i dess totala utbud. Det kommer att bredda utbudet mot våra båtgäster och det är vårt primära mål, säger han.
Enligt Ulf Nilsson vänder sig festtältet också till en annan målgrupp.
– Vi har hört oss för om vad som skulle kunna vara trevligt att ha i hamnen och sedan har vi diskuterat om något av det går att genomföra. Vi sa att det hade varit trevligt om det fanns något ställe där man kan gå och dansa, för de som är 40 och uppåt. Varför ska allt vara för yngre?
Politikerna har bestämt att Stejleplatsen är avsedd för hamnrelaterad verksamhet. Kan ett festtält anses vara det?
– Till 50 procent. Båtgästerna som kommer hit och rör sig i hamnen förväntar sig event och feststämning, det är så vi marknadsför vår hamn. Under eventperioden får vi också använda hamnen för icke marina intressen för att skapa ekonomi, det är tack vare den möjligheten som vi inte behöver höja avgiften för båtägarna, säger Ulf Nilsson.
Mer information om evenemanget finns på festihamnen.com.
Gå till toppen