Helsingborg

Han brinner för naturen

Johan Hammar sadlade om från att jobba med naturen som biolog till att dokumentera den som fotograf. Nu gör han en film om grönområden i Helsingborg.

Stativet är uppskruvat, kameran på plats. Med en mjuk rörelse sveper Johan Hammar över den gamla trädstammen och tar ett filmklipp på några sekunder. Sekvensen kommer kanske med i den film han gör till Helsingborgs stad om 15 grönområden, allt från parker till mer vild natur.
– Den ska inspirera människor, de ska bli sugna på de här områdena. Man behöver inte åka till Afrika på safari för att få stora naturupplevelser, de finns här runt husknuten i Helsingborgs kommun, säger Johan Hammar som bor i Rydebäck.
Redan som barn tog hans föräldrar med honom ut i naturen och det födde ett naturintresse. Han utbildade sig till biolog och i de projekt han arbetade med behövdes ibland fotodokumentation, något Johan Hammar gärna tog hand om. Det blev mer och mer fotograferande och filmande och till slut tog han tjänstledigt för att testa lyckan som miljö- och naturfotograf, något han nu jobbat heltid med i ett par års tid.
– Grunden för att lyckas är att man har ett engagemang. Jag brinner för det här, att berätta historier.
I traditionellt naturfotografi exkluderar man ofta människan men Johan Hammar tycker att vi är en viktig ingrediens.
– Eftersom vi påverkar naturen och den påverkar oss.
I somras flög han över Östersjön för att plåta algblomningen, ett miljöproblem orsakat av människor.
– Det är jätteviktigt att berätta vad som är problemet men också vad vi kan göra åt det. För vi har en möjlighet att påverka.
Han är frilans och tar uppdrag från kommuner, länsstyrelser och naturvårdsorganisationer, men driver också egna projekt.
– De är inte alltid finansierade från början men det är projekt som han känner är viktiga.
För cirka en månad sedan var han i en mangroveskog i Malaysia.
– Det är en hotad miljö. Skogen skövlas och dammar anläggs för att vi vill ha jätteräkor. Jag vill visa vad avverkningar gör med människorna. Men också visa hur man kan utnyttja mangroveskogarna hållbart.
Filmandet i Ramlösa brunn är klart och stativ och kamera packas ner. Ibland tar det mycket längre tid än så för Johan Hammar att få de bilder han vill ha. Han kan sitta både en och två dagar i ett gömsle innan han lyckas.
– Jag tror inte jag kan förändra världen men kanske kan jag dra ett strå till stacken för att göra det lite bättre för naturen. Och i förlängningen för oss.
Gå till toppen