Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Det sociala umgänget är viktigt"

Motion var länge främmande för Willy Nielsen, 66 år från Höganäs. Men när han hade passerat 50 och börjat lida av högt blodtryck överraskade han sig själv genom att trampa motionsloppet Ringsjön runt.
Prestationen innebar att livet tog en vändning – han fick blodad tand och förvandlades till en hängiven motionscyklist. I slutet av april kom han hem från en elva dagar lång träningsresa till Mallorca i Helsingborgsföretagets Trip on Sports regi. Det var sjunde gången som Willy besökte ön för att cykla.
– När jag åkte dit i år var jag dåligt tränad eftersom jag och hustrun varit på Nya Zeeland på semester i vintras, och där hade jag inte haft möjlighet att cykla. Men efter att ha kört 70 mil på Mallorca mådde jag bra igen, säger han.
Med på Mallorcaresan var cirka 200 cyklister som delades in i grupper efter kapacitet. Cykelguider visade vägen under träningspassen och höll koll på deltagarna, som annars väntade in varandra när så behövdes.
– Alla har alltid möjlighet att hitta en passande grupp. Många av dem som är med på resorna tränar mot olika motionslopp, främst Vätternrundan, säger Willy Nielsen som själva brukar delta i Björnekullatrampen och Bjäre runt.
Nu senast bodde han och hans medresenärer på ett stort hotell, strax utanför Palma. På Mallorca vimlar det av cyklister på vårkanten när vädret är passande för uthållighetsträning utomhus.
– Jag vet inte hur många tusen som kommer dit och cyklar. Man tror knappt sina ögon när man ser det. Det är cyklister överallt.
Förutom själva cyklingen med tillhörande hälsovinster värdesätter Willy Nielsen gemenskapen.
– Jag träffar likasinnade och får kompisar som jag aldrig hade haft annars. Det sociala umgänget är viktigt i sammanhanget.
Han fick upp ögonen för resorna genom cykelklubben.se, en mötesplats för cyklister på nätet. Willy cyklar mycket även till vardags.
– Förra året fick jag ihop 775 mil. Om jag inte kommer ut en timme på morgonen så känns det konstigt resten av dagen. Om vädret tillåter brukar jag också köra på en racercykel två–tre gånger i veckan.
När Team Rynkebys lag från Helsingborg ska cykla till Paris i början av juli finns Willy Nielsen med. Han ingår i serviceteamet och rattar lastbilen med förnödenheter.
– Jag är ju dansk från början och fick som ung pojke mina första fickpengar från Rynkeby. På den tiden tillverkade företaget bara äppelmust och jag försåg dem med lite fallfrukt som jag plockat hos grannen. Det gör att det känns lite speciellt att representera dem i dag.
Willy Nielsens stora engagemang ställer krav på planeringen på hemmaplan.
– Min hustru hade väldiga bekymmer i många år eftersom jag inte hade någon hobby. Nu handlar det mer om att jag måste markera i almanackan när jag är hemma, så att hon ser om vi kan hitta på något tillsammans.
Gå till toppen