Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alliansen fokuserar på skolan

När Moderaterna och Folkpartiet presenterar sitt budgetförslag för 2015 är det skolan som står i centrum. En stor del av pengarna ska gå till Skogsbyns förskola, men även till datorer. Några pengar till Backaskolan reserveras däremot inte.

Det är sju månader till årsskiftet, men redan nu stakar Moderaterna och Folkpartiet ut vägen för vart de vill vandra om väljarna ger dem fortsatt förtroende.
Med två evakuerade skolor är inte helt oväntat just skolan ett av de områden där den numera tvåhövdade alliansen vill fokusera.
Skogsbyns förskola i Förslöv är en av de som evakuerats på grund av mögel. I sitt budgetförslag reserverar alliansen 25 miljoner kronor för att komma till rätta med problemen. Om det blir med en renovering eller ett nybygge är osagt.
– Vi väntar på besked om status på Skogsbyn. Det ska vara det smartaste alternativet, säger nuvarande kommunalrådet och Moderaternas förstanamn Kerstin Gustafsson (M).
Backaskolan i Grevie är den andra evakuerade på grund av mögel, men till den finns inga pengar reserverade i budgetförslaget. Alliansen väntar på en mer genomträngande analys som väntas bli klar i början av augusti.
– Sedan får vi titta på om den ska renoveras eller om vi ska riva och bygga nytt. Fakturorna kommer hur som helst först 2016.
Även Västra Karups skola, dit Backaskolans barn har evakuerats, ska undersökas eftersom det finns misstankar om fukt. Den undersökningen väntas också bli klar i slutet av sommaren.
– Sedan ska vi gå över alla skolor för att ta fram en underhållsplan för alla våra lokaler.
När det gäller skolan vill alliansen även renovera A-huset på Strandängsskolan (2,5 miljoner kronor), fortsätta datorinvesteringen i förskola och skola (3,1 miljoner) samt avsätta pengar för extra stöd till elever med särskilda behov vilket Skolinspektionen tidigare slagit ner på (200 000).
Skolan i Förslöv ska energieffektiviseras (9 miljoner), men för Sandlyckeskolan skjuts effektiviseringen upp till 2016.
Även äldrevården får en slant om alliansen får bestämma. Pengarna ska gå till nyckelfri hemvård (1,8 miljoner) och en uppgradering av trygghetstelefonerna (720 000). Ytterligare fem miljoner anslås till arbetet inom hemvård och demensvård. Och via Båstadhem vill de finansiera 12 nya demensplatser på Almgården.
Försörjningsstödet har blivit dyrare för kommunen på sistone och en extra miljon går dit. En halv miljon vill alliansen lägga på en så kallad försörjningsstödsutväxlare som ska få bidragstagare i jobb.
I budgetförslaget ingår även 15,9 miljoner kronor till dricksvattenrelaterade investeringar, bland annat anslutning till Sydvatten. Beslut om Sydvatten tas först efter att dricksvattenutredningen är klar hösten 2015.
Sammanlagt handlar det om investeringar för 230 miljoner kronor. Att summan är så stor beror till viss del på att alliansen vill sänka vinstmålet från rekommenderade 2 procent till 1,4.
– Det är inte riktigt bra, men flera av våra satsningar kan leda till effektivisering på sikt, som satsningen på nyckelfri hemvård. Den lägre vinsten är inget vi vill ha på sikt, säger Kerstin Gustafsson.
Gå till toppen