Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Daglig beröring är livsviktigt

Närhet och beröring är bra för människan. Det experterna eniga om.

Positiv närhet med andra människor gör oss lugna, självsäkra och lyckliga. Faktum är att flera delar av vår kropp törstar efter det.
En trygg hand på din axel, en smeksam hand över din arm eller en kram som varar länge. De allra flesta mår bra av beröring.
– Vi behöver ständigt ett tillflöde från omvärlden som är snällt och vänligt, som känns ungefär som när solen skiner på oss efter vintern, säger Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi och en av världens främsta experter på beröring och oxytocin.
Oxytocin har länge varit den främsta förklaringen till varför beröring gör oss gott. Det är ett hormon och en signalsubstans, även kallat lugn- och ro hormonet, som styr en rad livsviktiga funktioner. Oxytocin lindrar smärta, skyndar på läkningen av sår och skador, sänker puls, blodtrycket och halterna av stresshormoner. Dessutom har hormonet en långvarig effekt och påverkar oss längre än under själva beröringen.
En ny studie visar att det finns fler förklaringar till varför vi svarar positivt på beröring. Forskare från Göteborg, Linköping och England har undersökt hur tunna nervtrådar, så kallade CT-fibrer, reagerar på vänlig beröring. Sedan tidigare vet man att de tunna nervtrådarna reagerar på smärta och obehag, nu har man konstaterat att de även skapar välbehag vid beröring. När någon lägger en hand på din axel utsöndras med andra ord både oxytocin och dina nervtrådar skickar positiva signaler till din hjärna. Även om Kerstin Uvnäs Moberg anser att studien kring CT-fibrer är viktig, så menar hon att den syftar på de direkta upplevelserna vid beröring. Hon tror att de omedvetna effekterna, de som oxytocinet ger, är viktigare.
LÄS MER:
Maria har alltid en kram på lager
– Jag tror nämligen inte att det är den första beröringen, den som vi känner direkt när någon tar på oss som gör oss lugna, utan att det är de andra effekterna som vi inte riktigt känner på direkten.
Sara Wikander från Helsingborg driver massage- och utbildningsföretaget Hälsopyramiden och har bland annat skrivit böcker om barnmassage. Även hon ser bara fördelar med beröring.
– Det allra viktigaste är glädjen och harmonin. Det tar tio sekunder från att man börjar massera någon tills personen tar sitt första djupa andetag och oxytocinet börjar utsöndras, säger Sara Wikander och fortsätter:
– Närhet är dessutom ett sätt att kommunicera på, det löser många knutar och kan öppna konversationer. Tänk bara på den första beröringen mellan dig och en partner, hur mycket den betydde, säger Sara Wikander.
Det finns de som är rädda för beröring, som rycker till och rentav mår sämre. Det kallas för taktilt försvar eller beröringsrädsla och har flera förklaringar. Det kan bero på autism eller överaktivitet men även sådana saker som dåliga erfarenheter, ensamhet eller en barndom utan beröring. Sara Wikander anser att många kan vänjas av vid rädslan genom försiktiga närmanden.
– Det taktila försvaret kan man många gånger öva bort. Behovet av beröring ser olika ut hos olika individer, det är bara du själv som kan känna av ditt behov, samtidigt som en del kanske lider av för lite beröring utan att de vet om det.
Kerstin Uvnäs Moberg instämmer i att så kallade beröringsrädda kan klara sig utan närhet, eller att de hittar andra källor som exempelvis husdjur. Båda två är eniga om att man behöver tas på varje dag, men något gyllene mått för hur mycket närhet som behövs har de inte.
– Vi gjorde en studie på ett daghem där vi införde tio minuters massage i samband med vilan. På bara tre månader såg vi att de som fick massage blev lugnare än de barn som inte fick det, så det är kanske tio minuter om dagen som det handlar om. Det är inte frågan om att hålla om varandra hela dagen, säger Kerstin Uvnäs Moberg.
Trots att mycket pekar på att närhet är livsviktigt upplever Kerstin Uvnäs Moberg att vi rör på varandra mindre idag än förr. Då bodde vi närmare varandra och beröringen kom naturligt. Sara Wikander anser däremot att vi har blivit bättre på att vara nära.
– Tidigare har vi haft ett socialt skydd mot det, men ni har vi blivit en mer blandad kultur och då har vi även blivit bättre på beröring.
Din kropp suktar alltså efter en värmande hand. Och det finns knep för att övertala omgivningen till ett par minuters knådning.
– Beröring går åt båda hållen, den som berör blir också berörd. Studier på massörer visade att de faktiskt har en kraftigare utsöndring av oxytocinet än den som blir masserad, säger Kerstin Uvnäs Moberg.
Gå till toppen