Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ett vältrimmat arrangemang

När Roadriders MC i Landskrona under lördagen bjöd in till motordag var det mesta på topp. Vädret, publiksiffran och inte minst ljudvolymen.

Det är fullt drag ute i Faktorigatan. På mer än ett sätt. Ett öronbedövade muller från motorer blandas med musik från högtalaranläggningen. Massor av motorcyklar och massor av folk flockas i värmen. Som det ska vara när Roadriders MC bjuder in till Landskrona Motordag med andra ord.
– Vi har ju fått hjälp av det fina vädret i år. Jag skulle tro att runt 3 000 personer tagit sig hit, men det är bara en gissning, säger Elias Tuomainen som ansvarar för det årliga mopeddragracet.
Intäkterna från motordagen går liksom i fjol till Barncancerfonden, så det är med viss stolthet som Elias Tuomainen tittar ut över publiken. I fjol drog evenemanget in 12 700 kronor, i år hoppas han på det dubbla.
– Och vi har redan sålt tusen varmkorvar för tio kronor stycket, så det ser bra ut! konstaterar han nöjt.
Sammanlagt 12 ekipage från hela Skåne har kommit för att ställa upp i moppetävlingen, där det gäller att köra 75 meter på kortast möjliga tid. Och det går undan, med hastigheter runt 70-80 kilometer i timmen är ett lopp är över på fem, sex sekunder.
– Det är en utslagstävling för mopeder upp till 70 kubik berättar Elias Tuomainen, medan de specialbyggda mopederna vrålar förbi under de inledande tidsträningsloppen.
En av de som kommit för att köra är Fredrik Roth från Ängelholm, som trots hemorten kör för "the Fifties" från Tomelilla.
– Det är en hobby. Jag började köra moped redan som sexåring och åker på ett tiotal sådana här tävlingar per år. Det är ett bra tillfälle att umgås med familjen, berättar han.
Familjen är bland annat sonen Ludvig Roth som hängt med sin far till Landskrona i dag. Men nu får han nöja sig med att provsitta den gröna Zündappen i depån. Med sina elva år är han ännu för ung för att tävla
– Men snart kör jag själv, säger han förväntansfullt.
Vad är då grejen med mopeder framför motorcyklar, undrar jag.
– Det är utmaningen. Att få ut så mycket effekt som möjligt med en så liten motor. Och spänningen, adrenalinet sticker när man står ute på starlinjen, säger Fredrik Roth.
Gå till toppen