Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lättskött lekfull trädgård i Glumslöv

Jonas och Maria Pernet har gått ut – och inrett. Deras trädgård gömmer sig mellan radhusen på Troeds väg i Glumslöv, och döljer flera rum med kök. Snillrika lösningar på liten yta visas nu för första gången på årets Trädgårdsrunda som börjar i veckan.

För tjugo år sedan bestod innergården av en fotbollsplan och platsen ut mot gatan var en cykelbana runt en stor bambu.
I dag är den innersta delen av trädgården ett smart trädäck som krönts med ett effektivt utekök. Och barnens racerbana försvann när bambun dog och barnen blev stora. Numera har platsen blivit ett rum med ett populärt spelbord gjort för utelek.
Hos familjen Pernet går man gärna ut. Livet i trädgården är upplagt för all möjlig aktivitet och man kan nästan tro att de inte tänker gå in igen förrän framåt hösten. När familjen flyttade hit 1994 var täppan främst barnens lekplats. Numera är det med alla sina rum ett ställe för påhittiga och leklystna vuxna. I år visar Maria och Jonas Pernet för första gången upp sin täppa under den nordvästskånska Trädgårdsrundan som börjar på fredag.
– Det var mer gräs när barnen var små och lätt att cykla även på gräset eftersom det låg tegel under gräsmattan, säger Jonas Pernet.
Täppan var ganska igenväxt i början på nittiotalet men det hade funnits en tanke med den och proffs stod för utformningen när radhuset byggdes 1967. En del har behållits därför att lösningarna är genialiska som till exempel sliprarna längs grannvägen som blivit en enda lång bänk för socialt småprat när vännerna kommer på besök.
Det fina Ålabodsteglet har grävts fram och håller på att bli en uppfart och trappa till den insynsskyddade trädgården.
– Grannhusets yttervägg som inte har några riktiga fönster fungerar som mur hos oss. Trädgården blir lite hemlig. Vi har försökt att behålla en stil som stämmer med huset och tycker knappast att det är läge för den romantiska stilen. Vi har satsat på grus och trä i stället för gräs. Gruset gör trädgården ljus. Svart och rost har blivit den röda tråden.
Den som får titta in i täppan upptäcker en slingrande trägång till den bakre delen av trädgården. På vägen passerar man olika rum med möjlighet att slå sig ner med ett stilleben i blickfånget.
– Vi har kanske inte särskilt gröna fingrar och vill att trädgården ska sköta sig själv. Man kan säga att vi inreder trädgården, säger Maria Pernet som bland annat skapat en väggdekoration av drivved.
Hon tycker så här i efterhand att de kanske inte gjort allt i rätt ordning men att de lärt sig under tiden.
– När vi kom hit började vi bara plantera vad vi tyckte om. Men allt åts upp av mördarsniglarna. Nu har vi lärt oss vad de inte gillar och satsat på mer sten och trä och sådant som daggkåpa och liljor.
En del har vi behållit när vi förstod att det fanns en mening med växtligheten som var planerad för att det skulle hända något under alla årstider.
Vid trägångens slut tar det nyfixade däcket vid. Här finns ett glashus som fungerar som vardagsrum, och ett kök som ska kunna serva både familjen och många gäster. Gasgrillen och ett stekfat modell Morberg, rinnande vatten och stora arbetsytor som Jonas tillverkat i betong gör livet i uteköket enkelt. Även det rejäla i betong matbordet är Jonas verk.
– Jag har alltid drömt om ett utekök där man kan laga mat och umgås med vänner under tiden. Då föddes också idén med en köksträdgård som skulle vara mobil.
Jonas köksträdgård består av rejäla lådor på skateboardhjul som gör att odlingarna kan rullas fram till köket eller ut i solen.
– Det ska bli mycket uteliv i sommar. Vi ska inte till Spanien. Vi ska stanna i Glumslöv.

Trädgårdsrundan

Trädgårdsrundan har blivit flera rundor. Och antalet trädgårdar som visas växer. Först ut är det stora evenemanget 6 - 8 juni, klockan 10 - 17. Då visas drygt åttiotalet privata trädgårdar, parker och trädgårdsföretag.
Dessutom arrangerar föreningen Trädgård och Kultur i NV Skåne Venrundan och Höstrundan i september och Månskensrundan i oktober.
Hemsida: www.dintradgard.org
Gå till toppen