Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sportcenter på jakt efter nya lösningar

I slutet av sommaren flyttar Friskis och Svettis från Båstad sportcenter och lämnar ett hål i budgeten efter sig. Det gör att tennissällskapet tackar nej till elitserien. Men på sikt har de gott framtidshopp.

Henrik Holms mobiltelefon går varm. Som vd och sportchef för Båstad sportcenter är det, så att säga, många bollar att hålla i luften. Just nu verkar bollarna vara extra många och extra tunga.
En av de större och tyngre är att Friskis och Svettis lämnar sina lokaler på sportcentret i slutet av sommaren. I ett slag förlorar inte bara sportcentret sitt gym, utan även betydelsefulla hyresintäkter.
– Det är mycket pengar när vi blir av med en hyresgäst, säger Henrik Holm.
För Båstad tennissällskap har det väntade ekonomiska avbräcket lett fram till ett inte helt okomplicerat beslut. Från och med denna säsong tackar man nej till elitserien.
– Det är klart att några kommer att sluta och gå till en annan klubb på grund av det här, men det är så få som spelar i elitserien och det kostar lite för mycket. Det här beslutet innebär att vi kan lägga våra resurser på annat som vi tror på i stället, som att låta fler åka utomlands.
Beslutet är inte heller hugget i sten för all framtid, men så länge det ekonomiska läget är något sämre än vanligt säger Henrik Holm att man måste våga välja.
– Vi kan inte göra allt, vi har mycket tävlingar och måste prioritera.
Den 6 juni drar Europas största juniortävling igång med 1 200 tennisspelare och 2 000 matcher. Corem open pågår till den 22 juni och där i mitten blir det även veterantävling.
Sammanlagt blir det 2 000 spelare under två veckor.
– Det löser sig, säger Henrik Holm när vi pratar om hur många frivilliga som behövs för att ro det hela i land.
Henrik Holm säger att sportcentret behöver ett gym även i framtiden. Dels kan de ungdomar som deltar i tävlingar underhålla sig där i stället för att fippla med mobilen när de väntar på nästa match. Och så bidrar det till ett levande sportcenter året runt.
– Drömmen är att man kan komma hit och låta sina barn träna och samtidigt göra något som man själv tycker är roligt.
I den drömmen ingår även andra satsningar. Bland annat har två padelbanor diskuterats. Och squash. Några beslut är inte tagna, först måste placering och finansiering lösas.
Planerna ska ses i ljuset av att sportcentret redan har gjort omfattande investeringar som ny led-belysning, värmepumpar och nya fönster på vandrarhemmet. Härnäst väntar nytt golv i parketthallen.
– Vi har många planer, men vi kan inte göra allt, då måste vi höja avgifterna för mycket.
Just nu åker Henrik Holm runt och tittar på hur andra sportanläggningar har löst sin gymfråga. Exakt vilken lösning han är på jakt efter vill han inte avslöja, men att få en extern aktör på en liten ort som Båstad menar han är svårt.
Gå till toppen