Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förslöv får permanent ambulans

Från och med nu har Bjärehalvön en permanent placerad ambulans dygnet runt. Lösningen förhandlades med facket i måndags. "Ambulansen kommer att ha långa svarstider ändå, men inte lika långa", säger Pelle Pettersson, operativ chef vid räddningstjänsten i Båstad.

Nyligen fick tjänstemännen i uppdrag av kommunpolitikerna att hitta lösningar för att sänka insatstiderna vid sjukdomsfall. Det berättade vi i tisdagens tidning.
Nu kan vi berätta att Region Skåne sedan i våras också har jobbat på en lösning. Och i måndags förhandlades den med facket.
– Som det är nu har vi en dygnsambulans i Förslöv från 1 maj till 31 augusti. Den kommer vi att låta vara kvar på Bjärehalvön året runt, säger Mikael Sten, Skånevård Sunds områdeschef för ambulansdistrikt Nordvästra Skåne.
Beslutet innebär att Bjärehalvön inte längre är ambulanslöst på kvällar och nätter under vinterhalvåret, vilket Mikael Sten hoppas ska förbättra insatstiderna rejält.
– Det gör framför allt att det blir betydligt bättre tillgänglighet för Bjäreborna under hösten, vintern och våren.
Ambulansen ska även fortsättningsvis vara stationerad i Förslöv. Enligt Mikael Sten får den därmed en rimlig insatstid till både Båstad och Ängelholm, till skillnad från om den placerats längre norrut.
Enligt Mikael Sten började arbetet med att se över stationeringen av ambulanser tidigt i våras. Anledningen var att man då fick klart för sig att man inte klarar de krav som Region Skåne ställer på insatstiderna.
Kravet är att 90 procent av befolkningen ska nås inom 20 minuter. Dessutom ska 99 procent nås inom 35 minuter.
Till en början fördes en diskussion med det bolag som dirigerar ambulanserna, SOS Alarm. I diskussionen belyste man att i de fall då Förslövsambulansen exempelvis transporterar en patient till Helsingborgs lasarett skickas ingen ersättningsambulans till Förslöv. Det har inneburit att insatstiderna har ökat betydligt om någon på Bjärehalvön skulle behöva hjälp vid ett sådant tillfälle.
Förslövsambulansen kan även i fortsättningen kallas till larm i andra kommuner. Mikael Sten vill inte spekulera i hur stora tidsvinsterna blir.
– Nu vill vi se att vi får betydligt bättre siffror. Det är av den anledningen vi väljer att sätta upp dygnsbilen.
Pelle Pettersson, operativ chef vid räddningstjänsten i Båstad, fick beskedet om Förslövsambulansen på tisdagen. Han säger att det är positivt för alla som bor eller besöker kommunen.
Den utredning som Båstads tjänstemän har påbörjat i syfte att sänka insatstiderna fortgår, liksom det IVPA-arbete (I väntan på ambulans) som räddningstjänsten redan bedriver.
– Vi kommer att åka på IVPA-larmen även i fortsättningen, men förhoppningsvis får vi hjälp av en ambulans snabbare än tidigare. Vi har några skräckexempel, som ett tillfälle med hjärtstopp i Torekov då ambulansen kom först efter 35 minuter. Ambulansen kommer att ha långa svarstider även i fortsättningen, men inte lika långa, säger Pelle Pettersson.
Gå till toppen