Ängelholm

Robotar tar honom till USA

I Magnus Ivarssons vardagsrum finns tekniken som tagit honom hela vägen till USA. I flera års tid har han arbetat med system där robotar kan styras över internet. Nu är hans projekt ett av tio som valts ut att delta i en prestigefull tävling i USA.

På mobiltelefonskärmen syns en glad figur. Genom datorn kopplar Magnus Ivarsson upp sig till mobiltelefonen, som i sin tur har trådlös kontakt med roboten.
Med några tryckningar på tangentbordet ser Magnus Ivarsson till att roboten rör sig över golvet.
Det började med att han pluggade teknisk fysik och hade styrt nätverkskameror över hela världen. Då var han även med om det uppmärksammade projektet "Ariel fashion shoot" med en robot som var placerad på Stockholms central som kunde styras över internet. Sedan flyttade han styrtekniken till leksakstanks.
Detta var för ett tiotal år sedan.
Nu har den uppdaterade tekniken tagit honom till USA, där han är en av tio som nominerats i en tävling som går under namnet IPSO Challenge. Två av bidragen kommer från Sverige.
– Jag har fortsatt med det här som en hobby. Man kan bygga en robot och styra den från hela världen, säger Magnus Ivarsson.
I hans plan för framtiden ingår att bygga ett robotspel där spelarna loggar in från sin dator som i ett vanligt spel. Men det är inga datorgenererade figurer de styr, utan fysiska robotar som tävlar mot varandra på en arena.
– Jag vill bygga ett robotspel. Man loggar in som på ett vanligt spel sedan kan robotarna ha laserdomevapen, skjuta paintball eller ha vattenpistoler. De styrs över internet.
Han har länge sökt efter någon som vill finansiera projektet. Men än så länge har han inte hittat några finansiärer.
– Folk kan bygga sin egen robot och sedan skicka in den. Sedan kan denna robot även hyras ut till andra, säger Magnus Ivarsson.
Enligt honom kostar det cirka 5 000 kronor för den som vill bygga sin egen robot, medan det kostar omkring 10 000 att köpa en färdig modell. Att hyra ut roboten skulle ge inkomster till robotägaren.
För tillfället söker Magnus Ivarsson jobb.
Att få visa upp projektet kan vara ett sätt att få eventuella arbetsgivare att se vad han kan. I USA-besöket ingår förutom själva tävlingsmomentet även en mässa där deltagarna får möjlighet att visa upp sig och sina bidrag.
I framtiden ser Magnus Ivarsson framför sig att genom att styra robotar över internet så kommer många att slippa ta sig till jobbet rent fysiskt.
– Vi har ett stort koldioxidproblem. Om man ställer en robot på en plats är den redan framme i stället för att någon behöver ta sig till jobbet. Jag vill att det ska utvecklas så folk slipper köra till jobbet.
Gå till toppen