Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fotoreportage: Ungdomars framtidsdrömmar

Arton 18-åringar om sina liv om arton år.

"Förra sommaren fick jag frågan från kulturredaktionen att under året fram till nästa nationaldag göra en bildberättelse som handlade om Sverige.
Den svåra frågan för mig var: vad är Sverige?
Kanske är det de människor som står med en fot i vuxenlivet och en i barndomen, de som just nu via sina sätt att vara och se på sig själva skapar framtiden.
Jag har studenter som är unga vuxna. Det är en vacker tid i livet då du brottas med en massa val. Vad vill jag vara, vilka åsikter ska jag ha, vem ska jag älska och vem ska älska mig? Det är en tid av sökande.
Därför skildrar jag i det här projektet 18-åringar och hur de föreställer sig sina liv om 18 år.
Eftersom jag som konstfotograf nästan alltid jobbar med tung utrustning passade jag på att utmana mig själv. Allting är fotograferat med en enkel mobiltelefon i programmet Hipstamatic. Dels för att jag tänkte att stilen låg ungdomarna nära. Dels för att jag kände mig fri, praktiskt och emotionellt, av att jobba så. Det var roligt!

Anna Clarén

Fotografen Anna Clarén är född 1972. Bland hennes prisbelönta böcker och utställningar märks "Holding" (2006), "Puppy love" (2009) och "Close to home" (2013). Hon är utbildningsansvarig vid Nordens Fotoskola, Biskops-Arnö. Hon har gamla band till Helsingborg via sin mammas släkt (och via ett reportage om henne i denna tidning mötte hon sin man!). Hon har arbetat både på Allers och Helsingborgs Dablad.
Gå till toppen