Nyheter

Nytt vardagsrum för 5 000 kronor

På senare tid har mitt instagramflöde fyllts av dockskåp. Kvinnor i min ålder köper begagnade dockskåp och inreder utifrån olika tema. Senast gjorde programledaren Kitty Jutbring ett 1980-talshem. Miniatyrbostäderna blir fina med tidstypiska tapeter och affischer på väggarna.
Jag vill också leta gulliga dockmöbler på nätet, men skjuter nog upp det till 70-årsåldern. (Som om man har tid då...) Just i nuet har jag svårt nog att hinna med mitt vanliga hem.
Att få till ett snyggt och trivsamt hem tar tid. Jag gör en del bostadsreportage. Är hemma hos folk som har väldigt snyggt. Det är inte bra varken för självförtroendet eller ekonomin. Jag vill ofta slänga allt jag har, ersätta det med nytt och dyrt. Men sällan händer något i praktiken. Jag är en av alla de som hellre ligger i soffan och läser inredningstidningar och -bloggar än åker runt och letar efter 50-talshyllor och nya fönsterlampor.
Mitt och min sambos vardagsrum har varit likadant sedan vi flyttade in. Kanske inte direkt fult, men konstigt. På väggarna har barnen hängt upp egna bilder, Barbie i festklänningar och chockrosa Hello Kitty. Vår ena soffa har varit mörkblå, den andra gul, gardinerna klargröna, mattan mörkröd. Lite väl kaotiskt även för en som gillar färg. Så jag bestämde mig för att göra en extreme makeover. För att projektet inte skulle leda rakt in i Lyxfällan gav jag mig en ram: 10 000 kronor.
Det kändes först omöjligt att hitta soffa, hyllor, matta och väggfärg inom ramen. Efter att ha misslyckats på diverse möbelvaruhus bestämde jag mig för att lyssna på min sambo vars första reaktion på omgörningen var: ”du kan ju alltid misslyckas med att hålla dig inom ramen”.
Jag såg det som cart blanche för att köpa en dansk soffa för 25 000 kronor. Jag skulle bara kolla Blocket en sista gång och Voilá! Där stod den. Efter att ha klickat mig igenom hundratals fula, slitna, felvända soffor hade vi så en ny hörnsoffa för bara tvåtusen kronor. En hylla målades gul, väggarna ljusrosa och efter en tvätt blev en gammal matta som ny och fick stanna. Röda mattan blev förvisad till vinden. Rummet landade på knappt femtusen kronor.
Roligt var det också. Det som inledningsvis kändes som en omöjlig begränsning blev istället en kreativ utmaning. Kanske finns det tid för ett dockskåp snart ändå. Eller så går jag bara ut i solen och luktar på blommorna.
Gå till toppen