Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Potatisprojekt ska bana väg för närodlat

Få lokala producenter lämnar anbud när kommunen upphandlar mat. Det vill kommunen ändra på och driver just nu ett försöksprojekt med oskalad potatis. Syftet är att undersöka om det är möjligt att servera Bjärepotatis i skola och äldrevård.

Den skalade potatisen ingår i den ordinarie upphandlingen, men den oskalade ingår i ett närodlat-projekt.Bild: Christian Törnqvist
I går berättade vi att Båstads kommun genom att ställa krav på djurskydd har lyckats servera enbart svenskt fläskkött på tallrikarna i skolor och i äldrevården.
Även när det gäller oskalad potatis försöker kommunen ställa krav.
Just nu ingår all oskalad potatis på de kommunala tallrikarna i ett två år långt projekt. Syftet är att ta reda på om det över huvud taget är möjligt att rent praktiskt köpa närodlad potatis.
Till projektet har kommunen knutit tre lokala producenter som odlar på Bjäre.
– Problemet när det gäller lokalproducerade produkter är att det inte finns så många producenter som kan leverera året runt i de volymer vi behöver. De kan inte lagerhålla, eftersom det kostar för mycket, säger Jeanette Hall, upphandlare vid Båstads kommun.
Att de inte har möjlighet att lagerhålla och leverera året runt innebär att de sällan lämnar anbud när kommunen upphandlar, vilket gör att kommunen inte kan köpa närodlat även om viljan finns.
Projektet är ett sätt att se om det går att komma förbi hindren och Jeanette Hall hoppas att skepticismen hos producenterna lägger sig när de ser att projektet fungerar och att kommunen faktiskt är intresserad, även om priset blir högre.
En förutsättning för att de eventuellt intresserade lokala producenterna ska kunna lämna anbud är att kommunen bryter ner upphandlingen av mat i mindre delar, det vill säga upphandlar tomater för sig och pasta för sig. Genom att göra det drar kommunen samtidigt på sig risk för andra oönskade effekter.
– Risken är att de stora grossisterna drar sig ur, eftersom de skulle få köra stora lastbilar med till exempel bara tomater. Det skulle inte bli lönsamt för dem. När man öppnar upp för små företag riskerar man att mista de stora.
När det gäller potatisen i Båstad riskerar kommunen att hamna i samma läge när man avslutar projektet och ska påbörja en vanlig upphandling före årsskiftet.
– Vi riskerar dels att de små inte kan konkurrera med priset gentemot de stora, dels att de stora inte vill lämna anbud. Anledningen till att vi driver det här som ett projekt till en början är att vi inte vill hamna utan anbud om vi gör det i skarpt läge i en upphandling. Att göra om en hel upphandling är dyrt.
Kommunen får enligt EU-regler inte ställa krav på potatisens ursprung och inte ens på att den ska vara odlad i närheten. Om man ändå vill ha närodlat gäller det enligt Ulla Johansson, kommunens måltidschef, att ställa andra krav.
– Om vi ställer krav på särskilda sorter och leveranstider kan det gynna lokala odlare att klara anbuden, säger Ulla Johansson, kommunens måltidschef.
Båstad är inte ensamt om att vilja köpa närodlat och i flera andra kommuner pågår andra projekt. I bland annat Simrishamn har kommunen tecknat avtal med en lokal omlastningscentral, dit all mat som kommunen upphandlar levereras.
– Ett syfte med det är att få små och medelstora företag att lämna anbud. De har brutit ner upphandlingarna i mindre delar, utan att öka antalet lastbilar till skolorna. De har inte fått så många lokala leverantörer, vilket visar att producenterna inte riktigt är med på tåget än.
Liknande försök görs eller har gjorts i Halmstad, Växjö och Ängelholm, med varierande framgång.
Jeanette Hall säger att det inte är helt otänkbart att Båstad försöker med något liknande och att potatisprojektet är ett försök att utröna om det är möjligt att få de lokala producenterna mer engagerade i upphandlingar.
– Det har varit uppe som förslag tidigare, men då ville Båstad inte hänga på, det var för tidigt för oss. Vi har inte varit mogna för det och definitivt inte våra lokala producenter. Men vi skulle kunna lyfta frågan igen när som helst, säger hon.
Gå till toppen