Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Resor

Låt inte semestern knäcka ekonomin

Sommaren hägrar, och med den drömmen om en lyckad semester. Med ett mått av kreativitet och lite envishet går det att hålla kostnaderna i schack under ledigheten.

En vecka vid Medelhavet, Legoland med barnen eller kanske semester på hemmaplan? I många hem pågår planeringen för sommarens ledighet.
Men låt inte pengarna rinna iväg mer än ekonomin tål.
– Om man inte har råd att spara till semestern har man inte heller råd att låna. Då har man samma kostnader fast i efterhand, samtidigt som man inte vet säkert hur inkomsterna kommer att se ut, säger Ylva Yngveson, privatekonomisk expert.
Undantag kan vara om det krävs att man slår till för att få ett visst erbjudande.
– Då ska man helst betala tillbaka snabbt, och inte ta några sms-lån, säger Ylva Yngveson.
Många som planerar att åka utomlands ställer sig frågan om charter eller hemsnickrad resa är bäst. Det är helt beroende på resmål och resesällskap, säger Mattias Varén, reseekonom på Forex.
– Det är svårt att säga om det ena är billigare än det andra. Det är som med "all inclusive", det kan löna sig för familjer som utnyttjar alla tjänster som erbjuds medan det för den som reser själv kanske lönar sig att ta något annat, säger han.
Charter erbjuder ett bekvämt resande, ett stort urval av destinationer till bra paketpris tack vare resebolagens stordriftsfördelar, konstaterar han.
– Prissättningen för barnbiljetter varierar mellan bolagen, så mitt tips är att ta sig tiden att shoppa runt.
Samtidigt kan den som själv sätter samman sin resa spara pengar genom en större flexibilitet kring flygbiljetter och boende. Det avgörande kan vara om det finns lågprisflyg dit man vill åka.
Att hyra ett hus utomlands, eller helt enkelt byta bostad med någon, är sätt att hålla nere kostnaden.
– Men det passar ju inte alla. Man får ta avstamp i vilken personlighet man har och hur mycket tid man vill lägga på bokandet, säger Mattias Varén.
En risk är att man lite för många gånger säger: "När vi nu är här ska vi väl ändå...". Den marginalen är bra att ta med i planeringen.
– Om man har en trång ekonomi kan det vara bra att tala om för barnen på förhand vad man ska göra under resan. Sedan ska man själv ha gjort en genomgång, och veta hur man ska hantera matkostnader till exempel, säger Ylva Yngveson.
En barnfamilj kan till exempel göra något kul av att minska på dyra restaurangbesök, som att dela upp sig i lag och tävla om bästa lunchmatsäcken. Då är det praktiskt att ta med lite bestick och tallrikar hemifrån.
Ylva Yngveson tycker att sommaren är ett bra tillfälle att lära barn att hantera pengar.
– De kan få en semesterpeng till glass och annat, och hushålla med den själva.
En lyckad semester behöver inte kosta skjortan.
– Det är lätt att se vad alla andra gör, och känna press. Men man ska inte ha dåligt samvete. Man är inte ensam om att inte ha råd, säger Ylva Yngveson.
Hon tipsar om att höra sig för bland barnens kompisar. Säkert finns det andra som inte reser bort.
– Man kan gå ihop flera familjer, så känner barnen sig inte utsatta. Det finns böcker och sajter med tips på upplevelser i närmiljön, utan att det behöver kosta så mycket.
Att odla något intresse med barnen som man kan fokusera på under semestern är ett annat tips.
– Det viktigaste är ofta att vara tillsammans. Många barnfamiljer har problem med att få tid till det. Kanske är det det barnen kommer ihåg mest efteråt, säger Ylva Yngveson.

Södra Europa billigast att turista i

Den som ska turista i Europa och vill få ut mesta möjliga av reskassan gör bäst i att välja Bulgarien eller Turkiet. Statistiska centralbyrån (SCB) har jämfört prisnivån på hotell och restauranger, transporter och kläder i 20 länder dit svenskar kan tänkas resa i sommar med ett EU-genomsnitt. Jämförelsen bygger på siffror från 2012, men ger ändå en bild av läget.
Restaurang och hotell
Dyrast: Norge, Schweiz och Danmark.
Billigast: Bulgarien, Polen och Turkiet.
Kläder
Dyrast: Norge, Island och Sverige.
Billigast: Turkiet, Bulgarien och Spanien.
Transporter
Dyrast: Norge, Island och Sverige.
Billigast: Bulgarien, Turkiet och Polen.

Tips inför semestern

Glöm inte dina rabatter! Är du medlem i någon matvarukedja, Hyresgästföreningen eller prenumererar på någon tidning finns det ofta många rabatter att utnyttja, till exempel billigare inträde till svenska nöjesparker och rabatt hos charterbolagen. Utskick brukar komma inför sommaren. Kolla annars på organisationens eller företagets hemsida. Även medlemskap i facket är kopplat till olika förmåner som kan utnyttjas på semestern.

På sajter som hotels.com, expedia.com och bookings.com finns för det mesta sista minuten-rabatter och erbjudanden av typen "boka tre nätter - få en gratis". Tripadvisor.se är en sida med omdömen om hotell och restauranger, med länkar till bokningssajter. Bookatable.com kan ha restaurangerbjudanden.

Kolla försäkringsskyddet innan resan, annars kan det bli dyrt om olyckan är framme. Betalar man resan med kort ingår för det mesta en reseförsäkring. Att ha reseskydd i hemförsäkringen är också en bra idé. Ibland måste man betala lite extra för det, men det kan det visa sig vara värt.

Gå till toppen