Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Orgeln i Frillestads kyrka uppmärksammas

En inventering pågår av alla kyrkorglar i Skåne. En av fem orglar som uppmärksammas särskilt är den i Frillestads kyrka.

Lunds stift genomför just nu en inventering av alla kyrkorglar i Skåne. Varje orgel, sammanlagt ett par hundra, dokumenteras av en orgelexpert, med uppgifter om ålder, utseende, konstruktion och kulturhistoriskt värde.
Arbetet görs för att stiftet vill försäkra sig om att värdefulla instrument bevaras för framtiden. Tidigare har ett antal gamla, fina instrument tagits bort och ersatts av nya orglar. I många fall har det skett för att man velat följa med i nya ljudideal.
– På 1970- och 80-talet ville man ha en ljusare klang, för att ta ett exempel, berättar Olof Tholander.
Han är organist i Kropps församling, där Frillestads kyrka är en av fem kyrkor. Frillestads kyrka är församlingens musikkyrka. Där satsas det extra på konserter.
Orgeln är därför också något extra. Frillestads kyrkorgel är en av fem orglar i Lunds stift som det ska göras en audioguide om.
Radiojournalisten Fredrik Emmerfors gör guiden på plats i kyrkan senare i juni. Han ska berätta om orgeln, göra intervjuer, kanske med Olof Tholander, och även spela in hur orgeln låter.
– Ljudfilen ska sedan läggas ut på stiftets hemsida, med bilder, så att besökare i de fem kyrkorna kan ladda ner filerna till sin telefon inför besöket. Jag tror att det även ska bli en bok om Lunds orglar.
Frillestads orgel byggdes om för drygt tio år sedan, men man bevarade delar från den gamla orgeln från 1890, bland alla pipor, bälgen och en del av själva orgelhuset. Den har därför kvar mycket av sitt gamla utseende, präglat av romantiken under det sena 1800-talet.
På söndag, klockan 18, hålls en jubileumskonsert i Frillestads kyrka med sång av sopranen Carolina Tholander, ackompanjerad av maken Olof och trumpetaren Christer Ekstedt. Det blir barockmusik av Händel och Bach.
Gå till toppen