Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Stort ingrepp i miljön"

Landskrona stad vill skapa fler båtplatser i Borstahusens hamn genom att dubblera storleken på hamnen. Förslaget mottogs med blandade känslor.

Landskrona stad vill bygga om och utvidga Borstahusens hamn. Förslaget har väckt reaktioner.Bild: Fredrik Johansson HD/NST
Tidningen har tidigare skrivit om planerna på att göra hamnen i Borstahusen större. Nu har kommunen tagit fram ett förslag som skulle innebära en dubblering av hamnen.
– Det här är ett stort ingrepp i miljön i Borstahusen, säger Rolf Svensson som är ordförande för byalaget Gamla Borstahusen.
Samtidigt vill han poängtera att de inte motsätter sig utveckling i hamnen, men att de inte vill att det ska bli en så här stor förändring.
– Vi strävar också efter en levande hamn, men det finns andra platser i kommunen där man också skulle kunna utöka antalet hamnplatser.
Rolf Svensson berättar att Borstahusen redan i dag har problem med mycket trafik under sommaren.
– Vi jobbar med Landskrona stad för att få trafikflödet att fungera och dubbleras hamnen blir det svårare att lösa.
Uwe Puls är ordförande för Borstahusens segelsällskap som redan för 15 år sedan föreslog en utbyggnad av hamnen. Han säger att han i stora drag är nöjd med den delen av förslaget som handlar om vattnet.
– Som det ser ut i dag har vi svårt att övervaka området på norra sidan, det blir enklare med den nya hamnen. Det blir också lättare för turister att ta sig till servicestället.
Men han är inte lika positiv till förändringarna på land.
– Vi vill ha kvar det småskaliga, gräsmattorna, gatorna som går i kringelikrokar. Det ska inte kännas som en parkeringsplats. Men den biten tror jag att staden kommer att justera.
Johan Nilsson är planchef på Landskrona stad. Han säger att det alltid blir reaktioner på förändringar i människors närmiljö.
– Det här är ett första förslag på hur vi skulle kunna göra och vi tar med oss synpunkterna i vårt fortsätta arbete.
Byalaget och segelsällskapet är ändå nöjda med att ha fått ta del av förslaget så här tidigt och att får vara med i processen.
– Vi hoppas att det här samarbetet kommer att fortsätta på ett bra sätt. Vi har väldigt många åsikter vi kommer att framföra, säger Rolf Svensson.
Gå till toppen