Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Kommunen svänger – rustar upp IP

Ängelholms kommun investerar drygt nio miljoner fram till 2017 för att rusta upp gamla idrottsplatsen. Nu hoppas man att förbundet tillåter krisdrabbade Ängelholms FF att flytta hem med omedelbar verkan.

Ängelholms kommunledning rycker ut och hjälper krisdrabbade Ängelholms FF. På ett extrainsatt ärende på onsdagens kommunstyrelsemöte beslutade en enig kommunstyrelse att satsa cirka 9,5 miljoner kronor på att rusta upp den gamla idrottsplatsen.
Nu hoppas kommunen att Svenska Fotbollförbundet snabbt behandlar dispensansökan och tillåter Ängelholms FF att återvända och spela sina resterande hemmamatcher i superettan på Ängelholms IP.
– Vårt beslut gör det möjligt för ÄFF att kunna återvända hem till Ängelholm. Jag hoppas på ett snabbt och positivt beslut från Svenska Fotbollsförbundet. Både vi och ÄFF har haft kontakt underhand med förbundet som varit positivt inställt till våra förslag. Vi uppfyller kriterierna som ställs, säger kommunstyrelsens ordförande Robin Holmberg (M).
Det var för drygt två veckor sedan som ÄFF-basen Mats Johansson i en intervju la korten på bordet och berättade hur illa ute klubben var. Tvångsflytten till Olympia har gjort att klubben tappat stora intäkter och det lokala engagemanget.
Kommunledningen har tidigare varit ovilligt att vika sig för förbundets arenakrav. Men efter ÄFF-ledningens vädjan om hjälp samt ett besök på en hemmamatch på Olympia inför drygt 200 åskådare har man agerat.
– Vi tycker fortfarande att förbundets krav är orimliga. Men vi har släppt prestigen och visat god vilja med föreningens bästa för ögonen, säger Robin Holmberg.
Åtgärdsplanen för IP som kommunen beslutade om på onsdagen utgår från den besiktning av Ängelholms IP som Svenska Fotbollförbundet genomförde den 26 maj 2014.Besiktningsprotokollet innehåller 55 olika punkter – på sju av dessa punkter finns anmärkningar vilka behöver åtgärdas för att Ängelholms IP ska vara godkänd för spel i Superettan.
Tjänstemän har tittat på hur och vad det kostar att åtgärda det som är underkänt:
– Summan vi fick fram var rimlig. Förbundet kräver tre saker: vi ska besluta om vad vi ska göra, när vi ska göra det och uppvisa en finansieringsplan. Det har vi tagit fram nu, säger Robin Holmberg.
Till seriestarten 2017 ska allt vara klart. Flera av åtgärderna – som planvärme, marktäckning och läktare – ska uppföras så att de är mobila och kan tas med om det blir en flytt av IP i framtiden.
Politikerna var eniga:
– Det känns bra att komma fram till en lösning så att ÄFF kan komma hem och bygga upp sin ekonomi, säger Liss Böcker Sellgren (C), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.
– Jag är nöjd och glad för att vi tagit det här beslutet. Nu hoppas jag förbundet säger ja och att ÄFF kan få till en vändning och locka publik och sponsorer. Investeringarna är inga bortkastade pengar, det kan tas med om vi flyttar IP i framtiden, säger oppositionsrådet BrittMarie Hansson (S).
Vad som händer med resterande del av hyran av Olympia vet man inte:
– Vi ska betala 672 000 kronor om året. Det kontraktet får vi titta på sen, säger Robin Holmberg.

Åtgärderna för IP

Här är vad kommunen ska göra, när och vad det kostar för att få IP godkänd för spel i superettan enligt fotbollförbundets besiktning:
2014: Uppföra kameraplattform och installation av eluttag för OB-buss. Totalt 400 000 kronor.
2015: Införskaffa reservaggregat till högtalarsystem. 500 000 kronor.
2016: Införskaffa plantäckning med markvärmningsfunktion (värmefläktar). 1 miljon kronor + kostnad för värmefläktar.
2017: Utöka dagens tolv permanenta sittplatser för media till 25 samt ny läktare med plats för 400 sittplatser under tak. 300 000 kronor + sex miljoner kronor för ny läktare.
Gå till toppen