Sport

Leblanc: "Ett väldigt enkelt beslut"

Peter Leblanc kollade upp Rögle på Youtube. Sedan bestämde han sig för att flytta till Sverige. "De verkar ha en fantastisk publik", säger han.

Kanadensaren Peter Leblanc är klar för Rögle.Bild: Justin K. Aller Foto:
Rögle tog sin första kontakt med kanadensaren Peter Leblanc i lördags. Den 26-årige centern behövde inte särskilt lång tid för att bestämma sig för att lämna Nordamerika för ett äventyr i Sverige.
På torsdagen presenterades han för sin nya klubb. Kontraktet är skrivet på ett år.
– Jag visste ingenting om Rögle när jag fick samtalet från min agent. Då började jag kolla upp allt som fanns om laget på internet och kollade massor av filmer från deras matcher på Youtube. Det såg otroligt bra ut och Rögle verkar ha en fantastisk publik och en härlig arena, säger Peter Leblanc när Sporten når honom hemma i Kanada.
– Jag hade några andra erbjudanden att ta ställning till, men i slutändan var det ett väldigt enkelt beslut för mig att ta. Jag kände direkt att Rögle var klubben jag ville till.
Känner du någon i Rögle sedan tidigare?
– Nej, det blir bara nya ansikten för mig. Men jag har spelat mot Sebastian Stålberg och Andreas Lilja i AHL.
Leblanc berättar att han pratade med två profiler i hockeyallsvenskan, Västerås Matt Fornataro och Malmös Joey Tenute, när han letade fakta om Rögle.
– De sa bara bra saker om Rögle – att det verkade vara en väldigt bra klubb med hängivna supportrar.
Rögles senaste nyförvärv har spenderat hela sin karriär i Nordamerika. Den senaste säsongen blev det 28 poäng (12+16) på 65 AHL-matcher med Washington Capitals farmarlag Hershey Bears.
– Det var dags att testa något nytt. Jag behövde en ny erfarenhet och är sugen på att jobba mig upp i toppligorna i Europa. Det handlade mer om motivationen än själva äventyret att komma till Sverige. Jag har mött alla AHL-lag många gånger nu och behövde göra en förändring för att få en ny utmaning i karriären.
Leblanc kommer att flyga till Sverige den 1 augusti och ansluta till Röglelaget lagom till ispremiären.
– Ett av mina mål med säsongen är att vi ska ta oss upp i högstaligan. Vad jag har förstått ska vi ha bra möjligheter för att klara det.
Vad är du för typ av spelare?
– En playmaker som kan förvalta chanser och göra mål. Jag gillar att bidra i offensiven och skapa målchanser för laget.
Hur är du som person?
– Den enda gången jag är riktigt allvarlig är när det är 30 minuter kvar till nedsläpp. Annars brukar jag skämta lite och bidra till att hålla uppe humöret i omklädningsrummet, säger Leblanc.
Gå till toppen