Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kärnkraftsman ställd inför rätta

34-åringen från Ängelholm blev en världskändis när han försökte bygga en kärnkraftsreaktor i sitt eget kök. På tisdagen hölls rättegång i målet.

I juli 2011 kokade mannen från Ängelholm ihop radioaktiva ämnen på spisen i sin lägenhet. Syftet var att åstadkomma en kärnreaktion. Detta gick dock inte som planerat.
Hopkoket exploderade.
En del radioaktiva ämnen hade mannen beställt på internet, en del hade han utvunnit ur gamla brandvarnare och klockvisare.
Syftet med experimentet var att i ett senare skede kunna bygga en mycket primitiv kärnreaktor. Sina försök har han ingående beskrivit i en blogg på internet.
– Jag har länge haft ett väldigt stort intresse för sådana här saker, säger han under rättegången.
Efter att mannen genomfört sitt experiment började han fundera kring om det han gjorde var lagligt, och kontaktade själv Strålsäkerhetsmyndigheten.
Och det han gjort visade sig vara allt annat än lagligt.
Tillsammans med polisen gjorde myndigheten ett besök i Ängelholm. I mannens lägenhet fanns då flera olika radioaktiva ämnen.
– Man ska inte göra sådant här i en hyreslägenhet med gemensam ventilation. Dessutom måste man ha särskilt tillstånd och vidta säkerhetsåtgärder, säger Peter Frisk från Strålsäkerhetsmyndigheten.
Myndigheten gör dock samtidigt bedömningen att det varit låg risk att 34-åringens egen hälsa skulle ha påverkats av strålningen, och minimal risk att grannar skulle ha påverkats.
Att 34-åringen velat bygga en kärnreaktor är minst sagt både ovanligt och anmärkningsvärt. Men historien slutar inte där.
Vid besöket i mannens lägenhet fann polisen även två dödliga gifter, ricin och abrin, samt salpetersyra. Abrin räknas som ett biologiskt stridsmedel, ricin som ett kemiskt vapen. Den mängd abrin mannen hade skulle ha kunnat ta livet av ett hundratal människor vid injektion.
Mannen har själv framställt gifterna genom att utvinna ämnena ur fröer han beställt på nätet.
– Jag kände inte alls till att det klassades på det här viset, fröerna kan man ju handla överallt, säger han.
– Jag skulle absolut inte använda dem till något, jag tyckte bara att det var häftigt att ha dem.
Mannen åtalades i april för brott mot strålskyddslagen, olovlig befattning med kemiska vapen, brott mot lagen om krigsmateriel och otillåten miljöverksamhet.
Vid rättegången gav han ett samlat och lugnt intryck.
– Det känns hyfsat bra nu. Men det har varit en väldig uppståndelse kring det här, det hade jag absolut inte väntat mig, säger han.
Otaliga medier, även internationella, har uppmärksammat historien. Bland andra BBC och Fox News.
– Jag hade ju ingen tanke på att det var olagligt att ha de här gifterna. Jag ville absolut inte syssla med något olagligt.
Han säger att han fortfarande är intresserad av kemi och fysik, men att han numera håller sig till teori.
Några fler praktiska experiment blir det inte tal om.
Dom i målet faller den 1 juli. Åklagaren anser att mannen uppsåtligen brutit mot lagstiftningen, medan försvaret anser att han gjort det av oaktsamhet.
– Man måste ta hänsyn till att han är ostraffad och att det finns en sjukdomsbild. Villkorlig dom och böter vore lämpligt, säger advokat Lennart Nilsson.
Åklagare Lars Magnusson lämnar inget förslag till påföljd.
– Men jag anser att det handlar om ett avsevärt straffvärde, säger han.
Mannen själv medger de faktiska omständigheterna, men förnekar uppsåt och brottslig gärning.
Gå till toppen