Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Psykvård för mordet på sonen

Pappan led av allvarlig psykisk störning när han ströp sin son. På tisdagen dömdes han därför till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Den snart 50-årige pappan såg ingen annan utväg. Han skulle döda sin 18-årige son som han haft ensam vårdnad om i tolv år. Sedan skulle han begå självmord.
Han ströp sonen, men klarade sedan inte av att ta livet av sig själv.
Han försökte gång på gång att skära sig i halsen, men snitten blev inte tillräckligt djupa. Han försökte även dränka sig själv i det kalla och mörka Öresund.
Det som utlöste familjetragedin var att 18-åringens mamma plötsligt dog. Han tog dödsfallet väldigt hårt och hamnade i något som kan beskrivas som en depression. Han orkade inte gå i skolan och han började fundera på självmord.
Pappan såg med oro hur sonen förändrades och tyckte sig märka att han ärvt sin mammas psykiska sjukdom. Som började med depression och sedan utvecklades till schizofreni.
Pappan tog hand om sonen på heltid och som en direkt följd av att han inte kunde arbeta förlorade han jobbet.
Den 18 december skulle han skjutsa sonen till psykakuten i Lund, men han klarade inte av att lämna honom. Han ville inte att sonen skulle leva sitt på någon psykiatrisk institution. Och sa vid något tillfälle att det var bättre att han själv hamnade 25 år i fängelse än att sonen skulle få vara på psyket i 25 år.
Så i stället för att köra till lasarettet vände pappan och körde mot Barsebäck. De stannade vid campingen och gick tillsammans ner till havet.
När de återvände till bilen satte sig sonen på passagerarplatsen och pappan böjde sig då in genom dörren och tog grepp om sonen hals och mun. Efteråt berättade pappan att sonen rörde armarna lite, men att han inte gjorde nåt motstånd.
Pappan hade tänkt ta livet av sig själv, där och då. Men en skällande hund fick honom att avbryta och i stället köra därifrån.
När han nått Glumslöv parkerade han bilen, rättade till den döde sonen så att han satt upp, lämnade mobil och nycklar och gick ner mot havet.
Fem timmar efter att den döde sonen upptäckts i bilen hittade man hans pappa nere vid stranden.
Han erkände direkt vad han gjort.
Men han fick inte 25 år i fängelse. När han genomgick en rättspsykiatrisk utredning stod det klart att han begick mordet under inflytande av en allvarlig psykisk störning. Och att han har ett starkt behov av vård.
Han kommer därför att sitta inlåst på någon psykiatrisk avdelning på obestämd tid.
Det finns enligt läkarna risk att pappan begår fler brott och därför bestämdes också att han inte får släppas fri utan att det först prövas av domstol.
Läkarna säger också att det finns risk att han begår självmord.

Så gick mordet till

Klicka på bilden för att se större version:

Fakta Ströp sin son av "barmhärtighet"

Den 18-årige mannen hittades den 18 december 2013 död i pappans bil som stod uppställd på en parkeringsficka vid Hilleshögs dalar söder om Glumslöv. Det var 18-åringens farföräldrar som upptäckte bilen.

Det visade sig snart att det var pappan som hade tagit livet av sonen genom att strypa honom. Pappan påträffades senare på kvällen vid havet.

Mordet begicks i Barsebäck, därefter hade pappan kört norrut med bilen.

Han erkände senare i förhör att han dödat sin egen son och att han gjorde det för att "bespara honom lidande".

Gå till toppen