Kultur

Vilse så in i Norden

Fyra fantastiska dagar på Nordiskt forum riskerar nu att få ett solkat eftermäle. Arrangörerna hade sedan länge beslutat att avsluta dagarna med att överräcka sin feministiska handlingsplan till inbjudna nordiska jämställdhetsministrar. Problemet är att Norges jämställdhetsminister, fremskrittspartisten Solveig Horne, har en tydlig antifeministisk, homofobisk och rasistisk agenda. Hon menar bland annat att våldtagna kvinnor bär ett eget ansvar, att våldtäkt inte bör vara någon grund för abort och hon vill kapa allt stöd till organisationer för homosexuella.
Solveig Horne.Bild: Vilhelm Stokstad / TT VILHELM STOKSTAD
På sociala medier har beslutet att låta Solveig Horne delta i avslutningsceremonin tillsammans med övriga ministrar fått hård kritik. Men frågan är om inte den största skammen drabbade Horne själv.
Som fremskrittspartist måste det vara mardrömsaktigt att stå upplyst på Malmöarena, framför tusentals feminister, många buande, och hålla god min när man uppmanas att säkerställa trygga och lagliga aborter, att ratificera Europarådets konvention om förebyggande och bekämpande av våld mot kvinnor och våld i nära relationer och att tillämpa en human flyktingpolitik.
Att ta emot slutdokumentet inför tusentals människor är att också moraliskt förpliktiga sig att göra något. Det är en verklig styrkedemonstration av Nordens feminister att kunna placera en populistpolitiker i sådant underläge.
Gå till toppen