Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Historisk släktbok som dvd

Nu har dvd:n med Johan Bures släktbok kommit.

Johan Bure på dvd.
Johan Bure (1568–1652), svensk medeltidsforskare, var den första ofrälse privatperson som bedrev släktforskning. Han kartlade icke-adliga släktkretsar från 1400-talet fram till första hälften av 1600-talet.
Släktboken omfattar Bureätten (från Bure i Skellefteå på 1400-talet), Johan Bures morfars släkt (med rötter i Uppsala) och Johan Bures första hustrus släkt.
Dvd:n, som ges ut av Genealogiska Föreningen, Stockholm, är transkriberad, dokumenterad och har gjorts sökbar av Urban Sikeborg, Sollentuna. För produktionen svarar Johan Gidlöf, Älvsjö, och Carl Szabad, Enskede.
– Det är första gången en handskrift ges ut i sökbar form på detta sätt, säger Erland Ringborg, ordförande i Genealogiska Föreningen.
Johan Bures släktbok i original hittades av Tiina Miettinen (fil. dr. Tammerfors universitet) i finska Riksarkivet 2008. Det är denna bok som nu rekonstruerats och omvandlats till en dvd. Cirka 3 000 personer är dokumenterade. Här finns även omkring 500 artiklar av författaren Urban Sikeborg. Dvd:n innehåller omkring 2 400 foton.
– Skivan, som ger en väldigt god inblick i det tidiga 1600-talets samhälls- och tankeliv, kommer förhoppningsvis att vara intressant inte bara för släkt- och personhistoriker utan också för en historieintresserad allmänhet, säger Erland Ringborg.
Gå till toppen