Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon skaffar erfarenhet på egen hand

Hon tröttnade på att inte få ett sommarjobb och skapade därför ett jobb som inte fanns. Hanna Angenius älskar teater och drog igång ett projekt för barn för erfarenhetens skull.

Hon läser estetiska programmet med teaterinriktning på gymnasiet.
– Jag pluggar i Halmstad och har två år kvar. Men nu inför sommarlovet har jag sökt mycket jobb här hemma i Ängelholm. Jag har även sökt till Astrid Lindgrens Värld. Men har bara fått komma på intervju och så har det inte hänt så mycket mer.
Hon har alltid målat och tecknat och gjorde i vintras klart en barnbok.
– Det började med att jag tecknade en och samma figur fast med olika yrkesuniformer. Sedan kom jag på en historia om att det var en figur som inte visste vad han skulle bli. Det var mina föräldrar som föreslog att jag skulle skriva en barnbok och skicka in det till ett förlag. Men jag har inte skickat in den än.
Figuren som inte vet vad han ska bli har också inspirerat till teaterprojektet som Hanna dragit igång i sommar.
– Eftersom jag inte fick något sommarjobb tänkte jag att det vore kul att göra en föreställning för dagisbarn. Jag tror inte att dagisen har så mycket pengar så jag gör det gratis. Det vore ju elakt att kräva pengar. Jag tycker ändå det är roligt att ha föreställningar för barn, och gör det ju också för att få erfarenhet och kunna ha med det i ett cv.
Hanna skrev ihop ett brev som hon skickade till samtliga förskolor i kommunen och har nu 6 föreställningar bokade i sommar.
– Det ska bli jättekul att göra det här även om det också är lite läskigt eftersom jag kommer att göra det här själv. Jag hade ingen som kunde vara med och det är också lättare att öva själv i stället för att försöka få ihop repetitioner med någon annan.
Hon har fått fin respons från dem som hört av sig.
– De som svarat tycker att det ska bli spännande och trevligt att jag kommer. Jag hoppas att barnen kommer att vara aktiva och prata med mig under föreställningen som bygger mycket på improvisation.
Hon har teatervana och förutom att hon pluggar teater på gymnasiet så är hon också med i teatergruppen Askungarna.
– Jag skulle ju helst vilja bli skådespelare. Det hade varit kul att kunna leva på det. Men jag vet att det är svårt att få jobb så kanske får jag välja något annat. Men jag måste ha ett kreativt jobb.
Nu hoppas hon på att fler förskolor ska nappa på hennes föreställning och bjuda in henne.
– Det var ju inte så längesen jag skickade brevet så alla har kanske inte hunnit svara och några dagis har valt att gå ihop och se föreställningen tillsammans för att det ska vara fler barn. Men jag är nöjd med att jag redan fått ihop sex föreställningar.

Fakta

Namn: Hanna Angenius
Ålder: Just fyllt 17 år.
Gör: Studerar
Aktuell: Teaterprojekt för barn mellan 3 - 6 år på förskolor i stan.
Gå till toppen