Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klart för rivning i Oceanhamnen

I september påbörjas rivningen av lagerbyggnader i Oceanhamnen för att göra plats åt kommande bostäder i H+ projektet. Kommunen utlyser också en markanvisningstävling för att locka till sig byggherrar.

I slutet av augusti går den första detaljplanen för H+ projektet till samråd. Detaljplanen avser 30 000 kvadratmeter kontorsyta i den yttre piren i Oceanhamnen. Där planeras det också för bostäder, fyra kvarter med drygt 300 bostäder i flerfamiljshus.
– Vi är öppna för både bostadsrätter och hyresrätter. Det kan vara två byggherrar till varje kvarter. Som mest kan man då tänka sig åtta byggherrar, säger Anders Landsbo, projektledare för H+.
Han tror inte att länsstyrelsen kommer att lägga fingrarna emellan när detaljplanen går ut på remiss under samrådstiden.
– Frågor om buller, lukt från reningsverket och samexisterande med närliggande verksamheter är avstämda med länsstyrelsen så långt som vi har kunnat. I dagsläget är vår bild att vi har formulerat detaljplanen så pass tillfredsställande att länsstyrelsen kommer att släppa den vidare utan att opponera sig, säger Anders Landsbo.
I mitten av september lanserar kommunen också en markanvisningstävling, i samband med fastighets- och samhällsbyggnadsmässan Business Arena i Stockholm.
– Vi vänder oss till alla som vill lämna anbud på den här markanvisningen och vi har ganska goda förhoppningar om att hitta många aktörer. Det är det bästa läget vi har i stan just nu, som få vill missa att bygga på.
Någon gång i november räknar Anders Landsbo med att ha fått in alla idéer och förslag i den utlysta tävlingen. Därefter ska förslagen bearbetas under vintern och första kvartalet nästa år. I den vevan tillkännages också den eller de aktörer som tilldelas kontrakten.
Men redan under tidig höst påbörjas rivningen av en del gamla byggnader längst ut på pirspetsen.
– Vi kör i gång i början av september. Men vi river bara det mest nödvändiga i den här första delen av exploateringen. Ytterligare rivningar tar vi beslut om efterhand som vi vet vad vi vill göra, säger Anders Landsbo.
Som en del i exploateringen tittar man samtidigt på möjligheterna att bygga en gång- och cykelbro mellan Knutpunkten och Oceanhamnen. I nuläget jobbar tre olika konsultlag med förslag till utformningen av en sådan förbindelse.
– Förslagen ska presenteras någon gång i september och under hösten kommer vi att jobba vidare med en av idéerna, säger Anders Landsbo.
Gå till toppen