Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åstorp

Nya maskiner och glada miner

För trångt att arbeta i och för slitet. Det tyckte personalen om det gamla centralköket. Nu står däremot det nya, 935 kvadratmeter stora, centralköket Ripan klart.

– Det nya köket är en betydlig förbättring. Vi kan hantera råvaror på ett helt annat sätt och laga mat av mycket bättre kvalitet, säger kostchef Ditte Sandström som visar runt i det nya köket som snart dagligen skickar ut 3200 portioner mat till kommunens invånare.
Bland annat har det investerats i upptiningsrum och ytor för ordentlig sophantering.
– Vi har inte haft möjligheten att sortera sopor tidigare, det har vi nu, säger Ditte Sandström.
Målet har varit att få ett bra flöde i köket, från varuleverans till produktion och sedan ut till varje serveringsställe. Hela processen från politiskt förslag tills att köket nu serverar sina första portioner har tagit tid men bygget har enligt Mikael Fors, vd i kommunens fastighetsbolag BFAB, hållit tidsplanen.
– Själva bygget har gått jättebra även om det har varit ett tekniskt svårt bygge. Konstruktionen är enkel, men det har krävts mycket teknik med maskiner och underlag som kan hålla dem.
Totalt har det nya köket kostat runt 22 miljoner, 10 av dem har gått till helt nya maskiner. Något personalen uppskattar. I köket bland kokgrytor, stekbänkar och ugnar står kockarna Caroline Jakobsson och Nampugeng Roslund och lagar ananaspaj som ska skickas ut till äldreomsorgen. Tillsammans lagar de nästan tusen portioner varje dag och Caroline Jakobsson som har jobbat för centralköket i snart två år märker en klar förbättring med de nya lokalerna.
– Det är stor skillnad. Utrymmet är det bästa men också alla nya grejer, som ugnarna, nu känns det som om att vi kan arbeta mycket mer effektivt, säger hon.
Kollegan Nampugeng Roslund håller med.
– I det gamla köket gick alla på varandra hela tiden. Här finns mycket mer plats och vi får mer saker gjorda snabbare, säger hon.
I dag är däremot köket fortfarande relativt tomt. De flesta av den 17 man starka personalen är nämligen kvar i det gamla köket under flytten.
En bit bort står kocken Sonja Schmidt och tar temperaturen på fisken som ska packas och sedan serveras runt om i kommunen.
– Det här är en mycket trevligare arbetsmiljö, säger hon och fortsätter.
– Det nya köket inspirerar oss att göra en massa nya spännande grejer.
För arbetsmiljöns skull var miljöombytet enligt henne också nödvändigt.
– Det var dags för nya lokaler. Våra gamla var så slitna, säger hon.
Gå till toppen