Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingen skyddsjakt vid kaninpest

Ett nytt utbrott av kaninpest verkar ha drabbat Ängelholm. Allt fler kaninägare väljer nu att vaccinera sina djur, men den som vill hjälpa de vilda kaninerna får göra det själv.

Den senaste veckan har det kommit flera signaler om att kaninpesten på nytt kommer att slå till i Ängelholmsområdet. Enligt kommunens mark- och exploateringschef, Lars-Gunnar Ludvigsson, så finns det tecken på att den smittsamma sjukdomen har brutit ut på Södra Utmarken.
– Det är något som kommer att märkas i en månad framöver och kommer snart att ses över hela stan, säger han.
Boende, som har sett de sjuka kaninerna, har hört av sig till stadshuset för att fråga om inte kommunjägarna ska ge sig ut och ta hand om djuren, men så blir det inte. Enligt Lars-Gunnar Ludvigsson, som även är kontaktperson för kommunjägarna, så är det helt enkelt inte en rimlig uppgift för dem.
– Vi har en mycket stor kaninstam och vid ett utbrott av kaninpest så är det cirka 90 procent som dör. Det kan handla om 1 000 kaniner och det är inte försvarbart att kommunjägarna ska ge sig ut och slå ihjäl dem. Min rekommendation är att man själv tar livet av kaninen med ett rejält slag i nacken, om man inte står ut med att se den plågas.
Annars får naturen ha sin gång, och sjukdomsförloppet går snabbt, menar han.
I Helsingborg hanterar man sjukdomen annorlunda. Enligt Linda Hellberg, naturvårdare i Helsingborg, så har skyddsjägarna i uppdrag att åka ut och skjuta de sjuka kaninerna i den mån att de har möjlighet.
– Vi har bestämt att hantera det så. Dels för att minska lidandet för djuren men också för att minska spridningen av sjukdomen, säger hon.
Enligt Linda Hellberg så kan det handla om cirka 30 till 50 ärenden om året, där någon anmäler ett sjukt djur.
Kaninpesten drabbar inte bara de vilda djuren, även de tama kan bli smittade vilket också har märkts den senaste tiden.
– Ja, vi har haft fler fall än vanligt den senaste veckan, säger veterinär Henrik Björkenfeldt från Djurkliniken i Ängelholm.
Typiska symptom på sjukdomen är snuva, rinnande ögon och blåsor. När en kanin blivit smittad så finns det inget botemedel. Däremot finns det vaccin och på smådjurskliniken på Ugglarps gård, märker man att allt fler väljer att vaccinera sina kaniner.
– Man kan göra det från att de är fem veckor gamla och sedan upprepa det en gång om året. Det bästa är om man gör det på våren innan man släpper ut sin kanin, säger veterinär Anna Hofer.
På Veterinärhuset Ängelholm har man ännu inte haft några fall av kaninpest.
– Men jag förväntar mig att det kommer, det brukar det göra vid den här tiden, säger veterinären Kristina Kruse.
Även hon har märkt att fler vaccinerar sina kaniner, och har ytterligare ett tips.
– Smittan sprids bland annat nos mot nos och jag brukar ge rådet att man har dubbla nät på sin kaninbur för att undvika det.

Hög dödlighet

Kaninpest (myxomatos) orsakas av ett virus och kan drabba både vilda och tama kaniner. Sjukdomen finns i södra Skandinavien och uppträder lokalt vissa år där djurstammarna är täta, dödligheten är då mycket hög. Förändringar som ses är svullnad av huden runt ögon, nos, mun och könsöppning, samt ett tjockt och ofta varigt tårflöde.
Källa: sva.se (Statens veterinärmedicinska anstalt)
Gå till toppen