Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Dramakomedi på Poppegården

Idylliska Poppegården i Domsten blir den här sommaren åter skådeplats för en teateruppsättning. Den här gången om fyra åldrade operasångares sista föreställning.

Regissören Anders Wällhed klappar i händerna.
– Tack, det var den scenen. Bra, bra, säger han till Berit Carlberg, Gunilla Poppe, Bo G Andersson och Per Jonsson som precis spelat upp en av de sista scenerna i föreställningen "Kvartetten".
Ronald Harwoods pjäs sattes upp första gången 1999. Den mottags välvilligt av kritiker och publik och har spelats flitigt sedan dess. "Kvartetten" filmatiserades dessutom 2012. För övrigt Dustin Hoffmans regidebut.
– När vi hade den första genomläsningen av manuset kände jag spontant "det här går inte att göra". Det var så mycket prat, säger Anders Wällhed.
Men efter att han bantat textmängden och i princip gjort en ny version av tre tidigare översättningar fungerade det.
– Föreställningen utspelar sig på en terrass på ett äldreboende för gamla operasångare. Fyra människor möts och de har en del ouppklarade relationer, säger Anders Wällhed.
De fyra blir ombedda att för äldreboendets räkning framgöra ett av sina gamla paradnummer, tredje akten ur Verdis "Rigoletto".
– Dialogen är rolig, bitisk, cynisk och elak. Men också sentimental. Jag skulle beskriva det som en dramakomedi. Med allvarlig underton, säger Anders Wällhed.
Pjäsens budskap är att alla vill vara med om en sista stor föreställning och trots ålderdom och skröpliga kroppar finns det barnasinne och äventyrlighet kvar.
– Alla karaktärer har haft lysande karriärer. Men nu är de på väg mot den stora utgången, säger Anders Wällhed.
Det är fyra rutinerade aktörer som strålar samman på Poppegården. Gunilla Poppe och Berit Carlberg känner varandra sedan många år tillbaka. Inte minst sedan de många somrarna på Fredriksdalsteatern. Bo G Andersson – med bakgrund från bland annat Helsingborgs stadsteater – var med redan i förra årets uppsättning "Marknadsafton", medan ett annat välkänt ansikte från Helsingborgs stadsteater, Per Jonsson, gör sin första sommar på Poppegården.
– Jag har inte spelat sommarteater sedan jag gjorde "Trettondagsafton" i Varberg 1955, säger Per Jonsson och korrigerar sig sedan omgående. Han minns att han även gjorde en enmansföreställning utomhus som Carl von Linné sommaren 2007.
– Det ska i alla fall bli väldigt roligt. Det är ett härligt sammanhang och gäng, säger Per Jonsson.
Det är snart 30 år sedan som Gunilla Poppe i all anspråkslöshet började bjuda in till lyrikkvällar i sin och Nils Poppes trädgård i Domsten.
– Det första programmet 1986 hette "Skånska dikter mellan hav och himmel". Det var Nisse som kom på titeln, säger Gunilla Poppe.
Med åren utvecklades kvällarna och det blev allt mer kabaréer. Sedan 2011 spelas riktiga pjäser. Man har bland annat satt upp August Strindbergs "Pelikanen" och Vilhelm Mobergs "Marknadsafton".
Den prunkande trädgården med en liten porlande damm har plats för 100–110 åskådare.
– Förra sommaren var fantastisk. Vi ställde inte in en enda gång. Vi hoppas på samma sak i år, säger Bo G Andersson.

Poppegården

#Nils Poppe var en av de stora svenska aktörerna under 1900-talet. Skådespelare, komiker och teaterdirektör i en och samma person. Han gick bort 28 juni 2000, 92 år gammal.
#Poppegården – en vit skånelänga från 1700-talet – var under många år hans oas dit han bjöd in folk från när och fjärran till glada samkväm.
#Numera håller Gunilla Poppe – gift med Nils Poppe 1965–2000 – kulturtraditionen i Domsten levande med nya uppsättningar i trädgården varje sommar.
#I samband med föreställningarna finns det möjlighet att se Nils Poppes arbetsrum.

Kvartetten

VAD: Pjäs om fyra åldrande operasångare som försöker reda ut trassliga relationer och samtidigt sätter upp sin sista föreställning. Med Berit Carlberg, Gunilla Poppe, Bo G Andersson och Per Jonsson. Regi: Anders Wällhed.

VAR: Poppegården i Domsten.

NÄR: Premiär fredag 4 juli klockan 19. Spelas därefter alla dagar utom måndagar till och med 3 augusti. Vardagar 19, lördag och söndag 15.

Gå till toppen