Kultur

Rasisterna applåderar DN

Jag minns min brännande skam efter läsningen av Gellert Tamas ”De apatiska”. Hans grundliga och kusligt väldokumenterade bok om de apatiska flyktingbarnen. De som påstods simulera. De vars föräldrar lika cyniskt som kärlekslöst utnyttjade dem. De som utreddes av en statlig utredning med anlitade expertläkare som aldrig träffat ett enda av de sjuka barnen. Familjerna som skickades ut ur Sverige på Göran Perssons tid som statsminister som en varningssignal – här kommer vi inte tillåta någon ”social turism”.
Minns du bilderna? De sjuka barnen på sina bårar med handbojade föräldrar som knalltransporterades iväg och lämnades i ankomsthallar på flygplatser långt bortom svenska myndigheters ansvar. Varpå champagneflaskorna plockades fram på vissa avdelningskontor på Migrationsverket.
Det var en svensk höst för fem år sedan och jag skämdes när jag förtvivlat letade i läggen efter några protesterande texter med mitt namn under.
Istället hittade jag Expressens gamle chefredaktör Bo Strömstedt som redan då denna avskyvärda verksamhet pågick profetiskt skrev för mer än tio år sedan: ”Det är min övertygelse att vi i framtiden kommer att betrakta det senaste sekelskiftets barnavvisningar med samma skam som vi nu ser på 30-talets tvångssteriliseringar.”
Men på Sveriges största morgontidnings ledarsida försvarades alla ansvariga och Gellert Tamas påstods fara med lögner. Framförallt ledarskribenten Hanne Kjöller drev opinion.
Jag vågar påstå att den politiska kampanjen om de simulerande flyktingbarnen blev en avgörande del i den främlingsfientliga offensiven i förra valrörelsen.
Det finns alltså många goda skäl att vara tydlig. Och ödmjuk inför felaktiga och direkt lögnaktiga publiceringar. Fakta i målet med de apatiska barnen har slagits fast av forskare, läkare och socialstyrelse. Inte ett enda fall av simulering existerade. Gellert Tamas hade rätt.
För ett par veckor sedan skrev därför Tamas en artikel i Aftonbladet där han krävde att Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski skulle publicera rättelser i anslutning till Kjöllers bevisade lögner. Även om det nu är länge sedan de publicerades är de inte mindre lögnaktiga där de seglar fram för återanvändning i den oändliga cyberrymden. Ett förhållningssätt som pressgrannen Svenska Dagbladets dåvarande chefredaktör Martin Jönsson inte hade några problem med att göra redan då debatten rasade.
Dagens Nyheter är ju Bonnierimperiets journalistiska flaggskepp. Och med den unge Wolodarski som kapten har man haft hög svansföring i publicistiska frågor. Dagens Nyheter satsar också stort och brett på sitt kulturmaterial. Boklördagar, filmfredagar och kultursöndagar.
Svaret från Wolodarski redovisade Gellert Tamas i en ny artikel i veckan. Det visade sig komma i form av ett brev från en av Bonnierkoncernens advokater. Någon anledning att iaktta det självreglerande pressetiska regelverket är inte längre aktuellt för Sveriges största morgontidning. Inställningen får nu rasistiska applåder från de som ”vet” att invandrare, utlänningar, muslimer mer än gärna plågar sina simulerande barn för att kunna ta över Sverige.
Skäms Wolodarski!
Gå till toppen