Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya scener från Bruket

För andra året i rad sätts Bruksspelet upp i Klippan. Nya scener och sångnummer har lagts till av den nya regissören Annika Kofoed.

Förra årets musikal om Klippans pappersbruk blev en succé. Biljetterna till alla de ordinarie tio föreställningarna sålde slut och ensemblen fick ge en extraföreställning.
I år har man tagit höjd för ännu fler besökare. Därför blir det 15 föreställningar.
– Pjäsen är lika lång, men har blivit lite rappare, säger Heléne Lindquist, projektledare och den som 2011 fick idén till en musikal om människor som jobbat och levt på Bruket.
Bruksspelet utspelar sig 1832 när Sveriges första pappersmaskin installerades på Bruket. Spelplatsen är som förra året utomhus – på själva fabriksområdet med de gamla miljöerna som fond.
Bakom årets uppsättning står en ny regissör: Annika Kofoed.
– Jag har gjort en liten bearbetning av Ewa Westins manus och lagt till lite händelser och tre nya sångnummer, säger hon och fortsätter:
– Ewa Westin har gjort ett fantastiskt forskningsarbete om de som levde här.
Att byta regissör inför årets uppsättning var ett medvetet val, även om man var "supernöjd" med förra årets föreställning, berättar Heléne Lindquist.
– Vi ville vi ha samma historia, fast berättad med nya ögon.
Scenografen Anna Quiding är också ny, liksom kostymören Sofi Nylander.
– Jag ville ha en mer levande scenbild och komma närmare publiken, säger Anna Quiding om sin scenlösning.
Sammanlagt är ett hundratal personer inblandade i produktionen, varav ett 60-tal medverkar på scen. Cirka 55 av dem är amatörer medan huvudrollerna görs av professionella skådespelare.
Tillsammans har de inblandade lagt ner 20 000 ideella arbetstimmar på Bruksspelet.
Även den som såg Bruksspelet förra året har något nytt att hämta ur årets uppsättning.
– Absolut! säger Heléne Lindquist.
På torsdag den 3 juli är det premiär klockan 19.
Gå till toppen