Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Böter för bygge av kärnreaktor

Ängelholmaren döms på två av fem åtalspunkter efter att ha kokat radioaktiva ämnen på spisen och förvarat dödliga gifter i sitt hem. Tingsrätten anser att han inte haft något uppsåt med sitt handlande.

En 34-åring från Ängelholm som försökte bygga en kärnkraftsreaktor i sitt kök dömdes i Helsingborgs tingsrätt under tisdagen till böter på 13 600 kronor. Mannen döms för brott mot strålskyddslagen samt otillåten miljöverksamhet. Han frias däremot från åtalspunkterna olovlig befattning med kemiska vapen, brott mot lagen om krigsmateriel samt ytterligare ett brott mot strålskyddslagen.
34-åringen väckte stor uppmärksamhet, även i världspressen, sedan hans experiment med radioaktiva ämnen blivit kända. Vid ett tillslag i lägenheten upptäcktes även att han hade två dödliga gifter, ricin och abrin, i sitt hem. Ricin räknas som ett kemiskt vapen och abrin som ett biologiskt stridsmedel. Gifterna hade mannen själv producerat ur fröer som han köpt.
Ängelholmaren vände sig själv till Strålsäkerhetsmyndigheten och beskrev sin hobby och sitt projekt att bygga en primitiv kärnreaktor. Han tog kontakten efter att han berättat om experimentet på sin blogg och någon där talat om för honom att detta kunde vara olagligt.
För rätten har han berättat att han inte kände till att det var olagligt att tillverka ricin eller abrin eller att gifterna räknades som stridsmedel. Han har även berättat om sitt intresse för kemi och fysik och hur han tagit fram det radioaktiva materialet från gamla klockor och brandvarnare.
Han har erkänt att han av oaktsamhet utan tillstånd har hanterat särskilt farliga kemiska produkter i sin lägenhet. Tingsrätten gör bedömningen att han inte uppsåtligen har överträtt bestämmelserna i strålskyddslagen och att han även vidtagit vissa åtgärder för att upprätthålla strålskyddet genom att skaffa en geigermätare. Innehavet och användandet bedömer tingsrätten därför som oaktsamt men inte grovt oaktsamt.
Tingsrätten anser det inte heller motbevisat att 34-åringen kände till att gifterna räknades som stridsmedel och friar honom därför från punkterna olovlig befattning med kemiska vapen och brott mot lagen om krigsmateriel.
Förutom böterna ska mannen betala 500 kronor till brottsofferjouren samt 5 000 kronor av advokatkostnaderna.
Gå till toppen