Helsingborg

Farthindret vid Dunkers blev dyrt

375 000 kronor räckte inte för att bygga ett farthinder utanför Dunkers kulturhus. Kommunen har varit tvungen att skjuta till ytterligare 225 000 kronor.

2012 skänkte Per-Eric Schyberg 750 000 kronor för att kommunen skulle kunna köpa kaninskulpturerna av Marianne Lindberg de Geer. Men hälften av den gåvan skulle gå till att göra entrén mer trafiksäker, alltså 375 000 kronor.
Pengarna donerades till stadsbyggnadsförvaltningen. Men nu står det klart att stadsbyggnadsförvaltningen inte lyckats slutföra uppdraget med de tilldelade pengarna. Det första försöket med att bygga ett farthinder misslyckades. Nu har kommunen har fått lägga till ytterligare 225 000 kronor för att rätta till felet.
Det innebär att farthindret kostat 600 000 kronor.
Anledningen till felbygget uppger stadsträdgårdsmästare Martin Hadmyr bero på en kommunal miss som hade att göra med upphandlingen av jobbet.
– Vi sa till entreprenören att vi ville ha 10 mm djup på de försänkta bokstäverna. Men när jobbet var färdigt visade det sig att djupet var 20 mm. Vi har fått klagomål från en äldre dam som sagt att hon snubblat. Därför har vi valt att göra om det genom att fylla i nedsänkningen. Nu kommer bokstäverna att vara vita i stället och djupet kommer bara att vara 10 mm.
Arbetet med att bygga om farthindret framför Dunkers har pågått i ett år. Nu är det inne i slutskedet.
Företaget som nu anlitats för att fylla upp bokstäverna heter Westox Building Products Nordic. Enligt dem kommer farthindret att vara öppet för trafik innan veckan är slut.
Förändringarna som kostat en kvarts miljon består av att lutningen på uppfarten har ökat, att bokstäverna alltså inte är lika djupa samt att passagen är trängre. Nu är det drygt fem meter som gäller vid ett möte.
– Det är tillräckligt för två bilar. Vi har valt att ha en lutning på nio procent på uppfarten. Det är den absoluta gränsen för stadsbussarna. Om det blir brantare tar det i deras underrede. Nu kommer det att kännas lite mer för både bussar och vanlig bilister, det kanske inte blir så populärt. Men det handlar om trafiksäkerhet och att vi vill få ned farten, säger Martin Hadmyr.
När vi frågar flera förbipasserande helsingborgare står det klart att bokstäverna hittills inte gått att upptäcka om man inte tittat noga. Gaby Thunell Prim har passerat vägen upp till entrén många gånger utan att lägga märke till texten.
– Nej den har jag aldrig märkt, men kaninerna de tycker jag om, säger hon.
Nu kommer det att rycka lite mindre i ratten när man kör över kommunens nya farthinder.
Gå till toppen