Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bli en grillmästare på balkongen

Är du sugen på grillat men bor i lägenhet? Då kan en elgrill vara lösningen för dig. Vi testar sex grillar som alla ger godkänt resultat, men olika mycket grillkänsla.

Grillsäsongen är här och ingenting är väl så starkt förknippat med svensk sommar som doften av nygrillat.
Men det är inte alla som har privilegiet att ha en trädgård eller tillåtelse att grilla med kol eller gasol på balkongen. En elgrill kan då vara det man söker.
Den är även praktisk på till exempel husvagnssemestern, eller när du vill slippa släpa på kol och tändvätska - det enda som behövs är tillgång till ett eluttag.
Grillarna osar mindre, är lättare att förvara och ger större möjligheter att reglera temperaturen än en kolgrill.
Vilken elgrill du ska välja beror på hur och var du har tänkt att använda den.
Av de grillar vi testar lämpar sig vissa för både inomhus- och utomhusbruk medan andra är speciellt inriktade på det ena. Till exempel är raclettegrillen från OBH Nordica mest praktisk att ha inomhus, den har kort sladd och är konstruerad för grillning i liten skala, direkt på middagsbordet.
Andra grillar, som Severins och Landmanns modeller, ska endast användas utomhus.
Trots att de ska lämpa sig för mindre utrymmen är flera av de testade modellerna ganska stora och otympliga, till exempel är grillen från Nordic Season en bred modell som tar upp mycket utrymme på den mindre balkongen. Flera modeller saknar också avställningsyta.
Bland de testade elgrillarna hittar vi två typer. Severin och Landmann är modeller med värmeelement och ett traditionellt grillgaller.
De andra modellerna har grillytor med non-stickbeläggning. De skiljer sig inte så mycket från en vanlig grillpanna och ger inte den riktiga grillkänslan. Å andra sidan är de enklare att rengöra och du behöver inte fylla på vatten i trågen som med gallergrillarna. De senare påminner mer om en traditionell grill, sett till resultatet.
Tyvärr ger ingen av sorterna samma rökiga grillsmak som en kolgrill gör.
Om du väljer en elgrill med stativ till är det viktigt att den står stabilt mot underlaget. En elgrill fylls inte med kol och får därför inte hjälp med stabiliteten på det viset.
Här är Landmanns modell en riktig besvikelse, med ett mycket rangligt stativ. En tråkig miss av tillverkarna hos en annars bra grill med många användbara funktioner.
Flera av modellerna är med och slåss om förstaplatsen och utmärkelsen Bäst i test. Vinsten går till Severins Barbecuegrill, en grill med högt kvalitetsintryck som ger ett gott grillresultat till ett lägre pris än de övriga i topp.

Testet av grillar

Klicka för att se bilden i större format.

Så gjorde vi

Testföretaget Wiseguide har testat sex elgrillar. Vi har testat modellerna genom att grilla korv, fläskkarré och grönsaker. Grillarna har varit inställda på maxtemperatur och har använts utan lock. Modellerna har bedömts efter kriterierna kvalitet, kapacitet/resultat samt användning. Högsta betyg är 5 poäng.

Tänk på det här

Kontrollera med din fastighetsvärd om det är tillåtet att använda elgrill på din balkong.

Förvara elgrillen på ett torrt ställe när den inte används, helst inomhus.

Torka av grillen med pappersdukar, eller en lätt fuktad disktrasa med milt diskmedel.

Vill du grilla större köttbitar är en grill med lock att föredra.

Använd aldrig elgrillen vid regnigt väder, även om den har ett lock.

Gå till toppen