Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Järnvägsstation blir slöjdcentrum

1865 stod det gamla stationshuset i Landskrona färdigt och användes tills tågtrafiken lades om för ett tiotal år sedan. Nu renoveras byggnaden och redan till våren flyttar Skånes hemslöjdsförbund in.

I entréhallen på den gamla järnvägsstationen i Landskrona står stora kartonger med takpapp och pytsar med färg. Nästa vecka drar renoveringen i gång och redan tills årsskiftet ska nya fönster vara insatta, de kaklade väggarna återställda och de gamla glaskuporna hänga från taket igen.
– Vi ska bevara så många inredningsdetaljer som möjligt, säger Richard Järnhäll som driver företaget Mittelen AB som sedan drygt ett år äger stationen.
Till våren ska sedan den nya hyresgästen flytta in i de nyrenoverade lokalerna. Och det blir inte vilken hyresgäst som helst. Skånes hemslöjdsförbund har bestämt sig för att flytta från Lund till Landskrona. Christin Nielsen är ordförande för förbundet. Hon berättar att flytten sker av flera anledningar.
– Dels vill vi ha en plats där vi kan ha verksamheten samlad, dels är det här ett ställe dit folk lätt kan ta sig och där det finns gott om utrymme och karaktär.
Annhelen Olsson som är verksamhetschef på Skånes hemslöjdsförbund berättar att de inte bara fastnade för byggnaden utan också för Landskrona som stad.
– Landskrona känns som en mångkulturell stad som är på gång. Vi har känt oss väldigt välkomnade av kommunen.
Torkild Strandberg (FP) som är kommunstyrelsens ordförande säger att hemslöjsförbundet fungerar bra med stadens kulturvision.
– Det passar som hand i handske.
Kontraktet skrivs på tio år och i lokalerna kommer att finnas salar för föredrag och kurser. En del av huset ska anpassas för grovslöjd som täljning och färgning, en annan blir plats för olika utställningar. Dessutom kommer slöjdbutiken som funnits på citadellet sedan 20 år köpas upp av förbundet och flytta in i entréhallen.
De senaste årens uppsving i efterfrågan på kurser i slöjd har gett Skånes hemslöjdsförbund 500 000 kronor extra i verksamhetsstöd från region Skåne och det är de pengarna som möjliggör flytten.
– Nu satsar vi på att bli ett av de bästa hemslöjdscentra i Sverige, säger Annhelen Olsson.
Gå till toppen