Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Giftigt ämne i barnnecessär

Kemikalieinspektionen genomförde en undersökning av väskor och fodral. De hittade hälsofarliga ämnen i drygt hälften. Ett av dessa var en rosa necessär som importerats av Jabadabado i Landskrona.

Kemikalieinspektionen testade 62 plastföremål. I ungefär hälften av dem fanns ett ämne, en så kallad ftalat, som benämns DEHP och är förbjudet i bland annat leksaker. Det var DEHP som Kemikalieinspektionen hittade i den rosa necessären från Landskronaföretaget Jabadabado.
Frida Ramström är inspektör på Kemikalieinspektionen.
Hon berättar att DEHP är ett så kallat reproduktionstoxiskt ämne.
– I djurförsök har man sett att det stör reproduktionsförmågan.
Ämnet är inte förbjudet i necessärer, däremot räknas det som ett särskilt farligt ämne och kunder och återförsäljare ska informeras om att produkten innehåller det.
– Vi vill veta om de har gjort det, säger Frida Ramström.
Jabadabado har funnits i 20 år. De designar och importerar leksaker. Calle Eliasson är en av ägarna. Han säger att alla deras produkter testas hos ackrediterade testinstitut och är godkända enligt gällande regler.
– Vi skickar normalt ut information till våra återförsäljare, men tyvärr har vi brustit med det i just det här fallet, säger han.
Frida Ramström förklarar att det är viktigt att information går ut eftersom kunder då kan anpassa hur de använder produkterna.
– Och bestämma om de vill ha dem.
Calle Eliasson berättar att de nu har att sett över sina rutiner för att se till att all information går ut till återförsäljarna.
– Vi fortsätter att göra allt för att följa gällande regler och regelverk.

Fakta

Ftalater används som mjukgörare och finns i många mjuka plaster.
Problem kan uppstå när de utsöndras och tas upp av kroppen.
I necessären var 9,4–9,6 procent DEHP.
Alla värden över 0,1 procent är förbjudna i leksaker.
Men för att mjukgörare ska fungera krävs den mängden. En nivå på 10–20 procent är inte ovanlig.
Gå till toppen