Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Misstänkt valpfabrik synas

Länsstyrelsen överväger att ge en hunduppfödare i Helsingborg avelsförbud. Mannen saknar tillstånd för att bedriva kennel och tog två kullar valpar på samma tik – med kejsarsnitt – samma år.

Mannen, som är i 40-årsåldern, har under flera år fött upp den omstridda hundrasen Boerboel som också kallas Sydafrikansk Mastiff i Helsingborgstrakten. Rasen – som inte erkänns av Svenska Kennelklubben – är en utpräglad vakthund och kännetecknas främst av att den är stor. En vuxen hund kan väga upp till 90 kilo.
2009 sökte mannen tillstånd att förda upp hundar, men nekades eftersom länsstyrelsen inte fick den information de krävde.
Att mannen är väl medveten om kravet på tillstånd vittnar en mångårig brevväxling med länsstyrelsen om. Tidningen har tagit del av kommunikation sedan 2009 där han uppmanades att skicka in ritningar på sina hundgårdar, samt styrka sin egen lämplighet att bedriva hunduppfödning samt vilka rutiner han har för att försäkra sig om att hundarna har det bra. Vid spontana besök har länsstyrelsen kunnat konstatera att det funnits stora mängder avföring hos hundarna, att det saknats vatten eller att de stått utomhus med fruset vatten.
– Han har aldrig haft tillstånd för verksamheten, säger Linnéa Stålhandske som är djurskyddsinspektör på länsstyrelsen i Skåne. Han har inte ens ansökt om tillstånd efter att han återflyttat till Skåne efter att ha bott en period i Halland.
De senaste månaderna har flera anmälningar kommit in till Länsstyrelsen där mannens djurhållning ifrågasätts.
– Vi vet att han har avlat flitigt på en hanhund som är dokumenterat argsint, säger Linnéa Stålhandske. Trots att vi flera gånger velat träffa hunden vägrar han att berätta var den finns.
Flera valpköpare har rapporterat att deras hundar är "överaggressiva". Några har till och med tvingats avliva sina hundar.
En av avelstikarna har använts på ett sätt som leder tankarna till en regelrätt valpfabrik. Hon förlöstes med kejsarsnitt i mars 2012 och sedan åter i oktober samma år. Dessutom tog uppfödaren henne till veterinär för ultraljudskontroll i september 2013.
– Turligt nog var hon inte dräktig då. Han har först parat henne på första löpet efter ett kejsarsnitt och sedan ännu en gång efter andra kejsarsnittet. Det är en helt förkastlig avel.
Vid andra tillfällen har han skiljt mor och valpar åt efter fyra veckor i stället för som rekommenderat åtta veckor.
Nu riskerar han avelsförbud.
Fotnot: Mannen vill inte kommentera uppgifterna i artikeln.
Texten har uppdaterats.
Gå till toppen