Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lång väntetid för att få läkartid

Den 10 april ringde Blerim Rama till Vårdcentralen centrum i Landskrona för att boka en tid åt sin mamma. Först två och en halv månad senare fick de efter flera telefonsamtal träffa en läkare.

Ganimete Rama genomgick en höftoperation för 20 år sedan. På senare tid har hon fått ont igen och Blerim Rama ringde i början av april till vårdcentralen centrum för att boka en tid åt henne.
– De sa att de knappt hade några tider, men att de skulle kunna boka in henne den 15 maj och att de skulle höra av sig om det.
Den 15 maj kom och gick utan att de hörde något från vårdcentralen. Den 21 maj ringde Blerim Rama igen och undrade vad som hade hänt.
– Då sa de att de inte hade några tider till henne, men att hon var uppsatt på priolistan.
Han säger att han tyckte att det var konstigt eftersom de hade fått reda på att de skulle få en tid redan i mitten på maj.
– Att hon står prioriterad, vad betyder det? Prioriterad kan hon stå som hela livet. Jag ringde för att jag ville ha en tid.
Blerim Rama ringde upp enhetschefen för vårdcentralen som förklarade att de inte hade några tider eftersom de inte hade några läkare.
– Hur kan de inte ha läkare? Då är det något fel på systemet eller deras sätt att fördela tjänster, säger Blerim Rama.
Den 24 juni, två och en halv månad efter att Blerim Rama ringde det första telefonsamtalet, fick de till slut en tid. Han har bara bra saker att säga om läkares och sköterskors bemötande när de väl fick träffa dem.
– Det är inte läkarna och sköterskorna det är fel på, säger han.
Det som oroar honom mest är hur sjukvården kommer att se ut för honom och för hans barn när de blir gamla.
– För 20 år sedan var det bara att ringa och så hade du en tid dagen efter. Nu tar det över två månader och du blir ju inte friskare på två månader. Hur länge ska vi behöva vänta om 20 år?
Ganimete Rama, som nu har fått en remiss till röntgen om ytterligare någon månad, säger att det är svårt att vänta när man är sjuk.
– Jag kan vänta, men sjukdomen väntar inte.
Gå till toppen